Våld i nära relationer: Sanije dog för att samhället inte skyddade henne

pixabay

Hur kommer det sig att en kvinna med skyddade personuppgifter regelbundet måste träffa den som hon ska vara skyddad från? I Linköping den 15 april hände det som inte får hända när mamman, kvinnan, vännen Sanije mördades av sin ex-make trots att myndigheterna visste om hotbilden mot henne.

Våld i nära relationer “är svårt att se utifrån”

I Östgöta Correspondenten står det att läsa att mannen väntade på Sanije på resecentrum. Han visste att hon var på väg till Linköping för att träffa sina barn. Socialtjänsten hade bokat in honom samma dag för umgänge. Så mannen var på väg till Linköping i samma ärende som kvinnan han hade besöksförbud på.

Samhället skyddade inte Sanije från sin förövare trots att de visste att det fanns en allvarlig hotbild. Socialtjänsten bokade umgängesmöten på de båda under samma dag och menar att det skulle fungera eftersom det inte var samma tid. Risken att de skulle mötas bedömdes som liten av myndigheterna.

Rosita Grönfors, föreståndare för skyddsboendet, menar att myndigheterna inte hade förstått Sanijes situation. Rosita säger samtidigt att ”våld är inte en del av en romsk kultur, det är en del av samhället”. Hon är kritisk till det bemötande som kvinnan fått.

Våld i nära relationer: Barn går sönder, det gör inte du

Kritiker menar att Sanije mördades på grund av att myndigheterna inte tog henne risker på allvar.

Catrin Engelstrand som företrädde Sanije säger till Östgöta corren att:

Jag tycker att Tranås kommun hade en förutfattad bild av henne. Det kan vara en faktor att hon var rom.

Carin beskriver en kvinna som var rädd för att åka på umgängesträffarna med barnen som socialtjänsten bokat. Sanije hade placerats på ett skyddat boende och Skattverket beslutade att hennes personuppgifter skulle skyddas på grund av ex-maken. Ändå ordnade sociala myndigheter möten där mannen deltog och bokade umgänge med barnen på samma dag.

Fakta

I polisrapporten står det att läsa om händelseförloppet:

10.53 samtal kom till polisen via SOS om att en person ska ha blivit angripen på eller i närheten av Resecentrum på Järnvägsgatan i Linköping.

Uppgifter till polisen tyder på att en kvinna har blivit angripen på ett våldsamt sätt av en man.

10.56 polisen är framme vid resecentrum och börjar utreda vad som hänt.

11.00 polisen har gripit en man som misstänkt för ett grovt våldsbrott. Det är många personer på plats på Resecentrum och polisen vill uppmana personer som sett händelsen eller delar av händelsen att stanna kvar och ge sig tillkänna till poliser på platsen.

11.10 en person förs till sjukhus med ambulans. Oklart skadeläge.

11.11 polisen har kriminaltekniker på väg till brottsplatsen för att genomföra kriminalteknisk undersökning.

11.13 den gripne förs till polisstationen.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord. 

12.59 den gripne mannen är i 40-årsåldern. Han och den drabbade ska inte ha varit obekanta för varandra.

13.53 den drabbade kvinnan har avlidit, sannolikt av de skador hon ådrog sig vid mordförsöket. Brottsrubriceringen är nu ändrad till mord. Anhöriga är underrättade.

14.30 den avlidna är en kvinna i 45-årsåldern.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS