Nyheter| Stor DNA-konferens i Umeå 13-14 november

Skärmklipp

Missa inte DNA- konferensen på Kungliga Skytteanska Samfundet i Umeå som anordnar en internationell konferens om arkeogenetik och DNA-släktforskning. Konferensen, med temat DNA berättar människans och släktens historia hålls 13-14 november i Aula Nordica i Umeå.

Är du intresserade av arkeogenetik och DNA-släktforskning så är du välkomna att under två halvdagar få ta del av ny forskning, byta idéer, bygga nätverk och diskutera.

Framstående forskare och sakkunniga på området är inbjudna. Du hittar bland andra DNA-släktforskaren Peter Sjölund och vetenskapsjournalisten Karin Bojs bland föredragshållarna

Arkeogenetik och genetisk genealogi

Konferensen är öppen för alla som är intresserade av arkeogenetik och släktforskning för att ta del av ny forskning, byta idéer, bygga nätverk och diskutera.

Anmälan | Program och medverkande | 

Du kommer få ny kunskap från framstående forskare och andra som dagligen sysslar med människans DNA och försöker tyda dess hemligheter.

En två-dagars konferens där första dagen ägnas åt att besvara frågor i ett större historiskt perspektiv; människans ursprung, förhistoriska spår i form av ben och tänder och hur vi tolkar fynden, medan andra dagen kommer att fokusera mer på nutida frågor, som genealogisk och forensisk användning av DNA.

Människans ursprung, förhistoriska spår i form av ben och tänder och hur vi tolkar fynden. Även nutida frågor om genealogisk och forensisk användning av DNA

Första dagens föreläsningar kommer att vara på engelska med inbjudna föreläsare från framstående forskningsgrupper i Europa. Moderator är fastighetsdirektör inom Statens fastighetsverk Jan Olov Westerberg, tidigare chef för Naturhistoriska riksmuseet.

Vid en paneldebatt kommer olika etiska frågor att belysas, som sedan kan diskuteras vid en gemensam middag där den välkända författaren och vetenskapsjournalisten Karin Bojs kommer bland annat att berätta om sin bok Min europeiska familj.

Andra dagen ägnas åt föredrag av den internationellt kända bloggaren Roberta Estes som ger sin syn på släktforskning. Olika exempel från Norden rörande sökandet efter gemensamma rötter kommer att presenteras, liksom hur polisen utnyttjar DNA i sin verksamhet. 

Frågorna är många, informationsmängden är enorm och allt kommer inte att rymmas på två halvdagar, men vi hoppas att vi kan få svar på några frågor om den explosionsartade utvecklingen av DNA-analyser, som kan användas till så mycket.

Anmälan | Program och medverkande | 

Varmt välkomna till Umeå!

Källa https://www.umu.se/humanistisk-fakultet/

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu