30 år sedan Sverige gick med i EU – I dag finns en brist på representation av resande och romer

Pixabay

I dag är det exakt 30 år sedan Sverige blev medlem av den Europeiska unionen. EU har gett svenska företag tillgång till världens största hemmamarknad och gjort det enklare för svenskar att jobba, leva och studera i hela EU.

Källa: regeringen.se
DIKKO finns på FacebookLinkedInTikTok och Instagram

– EU-medlemskapet har gjort Sverige rikare och starkare och är i dag viktigare än någonsin tidigare. Genom EU kan vi agera med större kraft för att stödja Ukraina i kampen för fred och frihet och avsluta kriget på vår kontinent, göra Europa till en mer attraktiv plats för entreprenörer och innovatörer, bekämpa den gränsöverskridande organiserade brottsligheten och genomföra den gröna och digitala omställningen, säger EU-minister Jessica Rosencrantz.

Regeringens prioriteringar inom EU-samarbetet kan sammanfattas med fyra ord på K – kriget i Ukraina, kriminaliteten och konkurrenskraften som går hand i hand med klimatomställningen. För att stärka genomslaget för svenska positioner och värna svenska intressen arbetar regeringen aktivt för att påverka beslut tidigt i processen, i nära samarbete med likasinnade medlemsstater och svenska företag och organisationer. Regeringen genomför också riktade satsningar för att öka antalet svenskar som arbetar i EU-institutionerna.

Under 2025 genomförs flera aktiviteter för att uppmärksamma jubileumsåret. Regeringen.se uppdateras löpande med kalendarium och information om Sveriges arbete i EU.

Den romska frågan

Under 2024 uppmärksammade EU Romapress det faktum att det inte finns några resande eller romer som representerar i EU med en artikelserie. DIKKO var med och skrev om bristen på representation tillsammans med flera andra. DIKKO översatte alla artiklarna som i sitt ursprung var på engelska. Artiklarna går att läsa på svenska under rubriken DEN ROMSKA FRÅGAN och nedan hittar du länkarna till de engelska artiklarna nedan:

– Professor Ian Hancock OBE (USA) – University of Texas i Austin
– Britt Inger Hedström Lundqvist (Sverige) – Redaktör för tidningen DIKKO
– Petar Antic (Serbien) – tidigare biträdande minister för mänskliga rättigheter och minoriteters rättigheter i den serbiska regeringen
– Murat Haliti (Danmark) – verkställande direktör för den romska nationella organisationen ”Chachipe”
– Cayetano Fernandez (Spanien) – Medgrundare av det antirasistiska kollektivet ”Kale Amenge” och doktorand vid universitetet i Coimbra
– Kenan Emini (Tyskland) – ordförande för Roma Center e.V. och Bundes Roma Verband samt direktör för nätverket för bekämpning av diskriminering av romer
– Deny Dobobrov (USA) – Direktör för internationella relationer och Ständig representant vid FN för världsfederationen för romer
– Costel Bercus (Rumänien) – f.d. ordförande för utbildningsfonden för romer
– samt personer som valt att vara anonyma.

Fakta: Så gynnas Sverige av EU

  • EU är idag en viktig del av det svenska samhället. Den inre marknaden med fri rörlighet av varor, tjänster, kapital och personer är en av EU:s hörnstenar och uppskattas generera omkring 300 miljarder svenska kronor till Sverige varje år. Cirka två tredjedelar av den svenska varuexporten går till länder på den inre marknaden.
  • EU-samarbetet tillgängliggör också medel för forskning och utveckling och stöd till jordbruk och regioner.
  • Genom EU:s roamingregler kan svenskar använda sin telefon utan extra kostnad i hela EU och stipendier som ERASMUS+ har gjort det möjligt för fler att studera utomlands.
  • År 2021 skapade EU en ny myndighet för beredskap och insatser vid hälsokriser, Hera. Myndigheten ska bland annat säkerställa tillgång till vaccin, mediciner och skyddsutrustning såsom handskar och munskydd.
  • EU har också en civilskyddsmekanism för förebyggande av, beredskap för och insatser vid naturkatastrofer och andra kriser. Centrum för samordning av katastrofberedskap, ERCC, övervakar dygnet runt händelseutvecklingen över hela världen och samordnar EU:s insatser för katastrofhantering och drabbade länders begäran om hjälp. Vid till exempel en naturkatastrof kan Sverige bidra med stöd till andra länder eller i sin tur få stöd från andra, till exempel flygplan för brandsläckning eller donation av medicinsk utrustning.
    Källa: regeringen.se

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS