Uppdatering om föreläsningen: Alfreda Markowska, romsk överlevande och hjälte

Tyvärr kommer föreläsningen och samtalet om Alfreda Markowska idag onsdag den 17 januari flyttas fram på grund av sjukdom.

Nytt datum är den 7 februari, samma tid och samma plats. Ni som bokat biljetter är självklart garanterade en plats.

Välkommen på ett gratis föredrag och samtal som uppmärksammar Alfreda Markowska. Hon föddes 1926 i Polen och tillhörde en stor romsk familj som levde ett kringresande liv. Hennes familj mördades av nazisterna i en masskjutning. Alfreda var den enda överlevande från massakern och hon bestämde sig för att göra motstånd mot nazisterna genom att försöka rädda barn undan Förintelsen.

Källa: Facebook
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Onsdagen den 7 februari klockan 18:00

Evenemang av É Romani Glinda och Romer i Stockholm

Sveriges museum om Förintelsen

Biljetter

Offentlig  · Alla på och utanför Facebook

Alfreda Markowska
Alfreda Markowska föddes 1926 i Polen. Hon tillhörde en stor romsk familj som levde ett kringresande liv. 1941, när Alfreda bara var 15 år, mördades hela hennes familj av nazisterna i en masskjutning strax utanför den lilla staden Biała Podlaska. Alfreda var den enda överlevande från massakern. Alfreda bestämde sig för att göra motstånd gentemot nazisterna genom att försöka rädda barn undan Förintelsen. Sammanlagt kom hon under kriget att rädda cirka 50 romska och judiska barn. 2006 tilldelades Alfreda Markowska den polska orden Polonia Restituta för sina heroiska insatser under andra världskriget.

Medverkande
I detta program kommer vi att möta Alfredas svenska släkting Dolores ”Dolly” Andersen, som genomförde en resa till Polen för att hitta mer information om sin släkting Alfreda. Vi kommer tillsammans att se ett klipp ur den del av dokumentären Den romska Förintelsen som handlar om Dollys resa. Dan Hultqvist som är museipedagog på Sveriges museum om Förintelsen kommer att förklara hur och varför det romska folkmordet under Förintelsen genomfördes av nazisterna. Moderator i panelsamtalet är Mia Taikon från den romska organisationen È Romani Glinda.

Vi reserverar oss för ändringar i programmet. I samarbete med É Romani Glinda, Polska institutet i Stockholm och Sveriges museum om Förintelsen. Med stöd från Statens kulturråd och Region Stockholm.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS