Ana Rozanova: EU:s romska plattform klarar inte av att möta de ökande utmaningarna

DIKKO kollage

Den här veckan markerade vi ett utmanande ögonblick i vår pågående kamp för integrering av romer vid EU:s romska plattform i Bryssel. Plattformen hölls för 17:e gången, med olika intressenter som engagerade sig för att främja den romska agendan, inklusive representanter från EU-institutioner, nationella regeringar, lokala myndigheter och organisationer i det civila samhället, många av dem romer.

Källa: ergonetwork.org Ana Rozanova
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Original-artikeln A Step Back in Roma Inclusion: EU Roma Platform Fails to Address Rising Challenges

Plattformen markerar ett viktigt ögonblick för kampen för romernas integration i Europa. Trots år av ansträngningar underströk årets evenemang växande politisk apati och brist på meningsfullt engagemang från höga nivåer av tjänstemän. När antiziganismen intensifieras över hela Europa är frånvaron av ett starkt institutionellt stöd mer uppenbart än någonsin. 

ERGO Network anordnade ett förberedande möte med representanter för romer och pro-romska civilsamhället – en praxis som tidigare visat sig effektiv. Tyvärr var det få som kunde delta på grund av researrangemang, trots vår förhandsöverenskommelse med plattformsarrangörerna. Även om vi förhandlade om tidiga ankomster var det bara de som fick förhandsbesked från oss som kunde ordna sin resa och delta. Under våra förberedelser tog vi oss an den komplexa frågan om territoriell planering, som innebär utmaningar ur flera perspektiv. Vi uttryckte oro över det nuvarande politiska landskapet, särskilt angående nomineringen av nya kommissionsledamöter och bristen på betoning av jämlikhet i den kommande politiska agendan. Denna tillsyn kommer sannolikt att få konsekvenser för det romska samhället. Till exempel, sedan 2020, har romska enheten förlorat två positioner, vilket lämnat luckor i ledarskap och programledning. Ändå har det inte kommit något tydligt meddelande från Europeiska kommissionen om huruvida dessa roller kommer att återinföras eller permanent tas bort. 

När jag reflekterar över EU:s 17:e romska plattform känner jag mig nostalgisk över den första plattform som jag organiserade på uppdrag av den tjeckiska regeringen i samarbete med Europeiska kommissionen i Prag, energin och hoppet den hade. Det känns som en livstid sedan. Högt uppsatta tjänstemän var närvarande, med kommissionärer och ministrar närvarande, det fanns en påtaglig känsla av engagemang från EU. Många av följande Plantforms hade dem också. Den här gången skickade den förre kommissionären Dalli ett videomeddelande, och kommissionär Jourova kunde ansluta sig till oss online, men det känns som att vi ser hur dörrarna sakta stängs, vilket lämnar det romska civila samhället att bära bördan av kampen ensam. Frånvaron av andra högt uppsatta tjänstemän sänder ingen bra signal om politiskt stöd för denna agenda i allmänhet. 

Ungern innehar EU-ordförandeskapet, även om landet inte har samarbetat kring dagordningen. I ett drag som sågs som en symbolisk förolämpning skickade de en statssekreterare som var nära knuten till premiärminister Orbans regim. Sztojkas närvaro, trots sitt romska arv, underströk en djupare fråga – adjungering av romsk identitet av regeringar som aktivt undergräver romers rättigheter och en återspegling av de systemiska övergrepp som förevigas av Orbans regering, inklusive utbredd korruption, anti-romsk diskriminering, anti- HBTQ+-lagstiftning, kränkningar av flyktingars rättigheter och demokratiskt tillbakafall. För att öka dagarnas spänningar arrangerade civilsamhället en liten protest. När Sztojka tog upp en punkt om behovet av enhet inom vårt samhälle, inte göra vår representation politisk, tog några av oss röda kort för att visa att vi inte är överens. Att hävda att vi gjorde detta som svar på att han talade på romanes skulle vara ett missförstånd av hans politiska hållning. Vi måste vara tydliga: vi kan inte stödja dem som representerar en regering som undergräver våra rättigheter. Vilket leder oss till en avgörande fråga: Kan romer kritisera andra romer? Jag har mött kritik, ofta från mitt samhälle, även om jag tror att min integritet har förblivit intakt. Jag lämnade den tjeckiska regeringen när det stod klart att det inte fanns något politiskt stöd för mitt arbete, och att jag bara skulle vara en marionett. 

Däremot mötte inte Lucie Fukova, den tjeckiska kommissionären för romer, sådana motreaktioner; hennes tal var uppmuntrande och stödde vår gemensamma kamp mot antiziganism. Vi vet att Lucie är hårt arbetande och investerar alla sina ansträngningar för att främja romers rättigheter i Tjeckien. Och jag tror att det är viktigt att ha romska röster representerade i paneler relaterade till romska frågor och även längre fram. Vi bör erkänna och uppskatta närvaron av romska representanter i regeringspositioner, särskilt i ett klimat där ansvarsskyldighet i hög grad saknas och anti-NGO och anti-romska lagar antas. Men vi bör då också erkänna framväxten av romsk populism och de länder som står emot den. Tyvärr speglar splittringarna bland romer de som finns i samhället i stort. Vi kämpar ofta för att enas till stöd för varandra helt enkelt för att vi inte är en homogen gemenskap. Oenigheter är naturliga; även inom politiska partier, där delade ideologier förbinder individer, kan det finnas betydande sprickor och offentliga dispyter. 

När vi konfronterar den stigande vågen av antiziganism och det växande inflytandet från högerextrema rörelser inom europeiska regeringar, måste vi inse att vår situation är brådskande. Frånvaron av romska representanter i Europaparlamentet visar på behovet av att institutioner som Europeiska kommissionen förstår dessa angelägna frågor och vidtar beslutsamma åtgärder. Vi måste se till att de agerar lyhört och stödjer romers egenmakt, och detta återspeglas för närvarande inte i romernas plattform: ironiskt nog hade den första tematiska panelen inte en enda romsk talare, vilket ytterligare betonade vår marginalisering. 

Vi är ensamma i denna kamp! Hur ska vi stötta varandra? Hur kan vi uppmuntra fler romska individer att kliva in på den politiska arenan och fungera som exempel på genuint engagemang för att stödja romers rättigheter? När vi reflekterar över årets Plattform och brottas med dessa frågor får vi inte tappa de framsteg vi har gjort ur sikte, inte heller potentialen för förändring som fortfarande finns. Vi, som romskt civilsamhälle, måste sträva efter att bygga starkare allianser, både inom och utanför vårt samhälle, för att säkerställa att våra rättigheter inte urholkas ytterligare av politisk apati.  

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS