Årets fredspris går till kampen för mänskliga rättigheter

Den belarusiska människorättsaktivisten Ales Bialiatski, den ryska människorättsorganisationen Memorial och det ukrainska Center for Civil Liberties tilldelas årets Nobels fredspris.

– Det är väldigt glädjande och viktigt att den norska Nobelkommittén väljer att ge priset till en person och organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter. De har alla gjort väldigt stora insatser under en lång tid, säger Anders Kompass, vikarierande direktör för Institutet för mänskliga rättigheter.

Årets pristagare representerar civilsamhället i sina hemländer och har i många år stått upp för mänskliga rättigheter, demokrati och fredlig samexistens i de tre grannländerna Ukraina, Belarus och Ryssland. Nobelkommittén betonar särskilt pristagarnas insatser för att dokumentera krigsförbrytelser, kränkningar av mänskliga rättigheter och maktmissbruk.

– Arbetet för mänskliga rättigheter kännetecknas på många platser i världen av imponerande framsteg och hjärtskärande motgångar. Men helt avgörande är att enskilda människor gemensamt kan göra skillnad trots stora personliga uppoffringar, vilket är något som årets fredspristagare kan vittna om. En av dessa modiga individer är Ales Bialiatski som jag träffade i samband med att han tilldelades Right Livelihood-priset i december 2020, säger Anders Kompass.

Ales Bialiatski är demokrati- och människorättsaktivist i Belarus och har i nästan 30 år lett en kamp för demokrati och frihet i landet. Sedan 2020 sitter han fängslad för påstådda skattebrott. Han är ordförande för och en av grundarna av organisationen Vjasna 1996 som har engagerat sig mot tortyr av politiska fångar i Belarus.

Organisationen Memorial grundades 1987 av människorättsaktivister i dåvarande Sovjetunionen med målet att offren för kommunistregimens förtryck aldrig skulle glömmas bort. Några av grundarna var tidigare fredspristagaren Andrej Sakharov och människorättskämpen Svetlana Gannusjkina. Efter Sovjetunionens upplösning har Memorial utvecklats till att bli den största människorättsorganisationen i Ryssland och arbetar bland annat med att belysa situationen för politiska fångar i ryska fängelser.

Center for Civil Liberties grundades i Kyiv i 2007 och organisationen arbetar för mänskliga rättigheter och demokrati i Ukraina. Efter den ryska invasionen i februari är centret bland annat engagerade i arbetet med att kartlägga och dokumentera ryska krigsförbrytelser mot den ukrainska civilbefolkningen.

Läs mer om årets fredspristagare på norska Nobelkommitténs hemsida

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS