Äter jag memma för att känna mig sverigefinsk?

Stellan Beckman Privat bild/DIKKO kollage

Påsken är på ingång. Under påsk äter jag och många andra sverigefinnar memma. När jag var liten tyckte jag inte om memma men nu köper jag hela kartonger till mig själv.

Text: Stellan Beckman
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Högtider brukar får mig att fundera på det här med sverigefinskhet. Åtminstone har jag gjort det den senaste tiden.

Mellan jul och påsk är det mer vanligt att jag äter mat som anses vara finsk eller sverigefinsk. Kålrotslåda har alltid stått på julbordet. Karelska piroger likaså. Julstjärnor och andra bakverk. Mormor gjorde en riktigt god fruktkaka som jag tyckte om.

Julen 2023 orkade jag inte hålla med något julstök. Det blev inget brödbak eller någon kålrotslåda. Jag lät dagarna passera som vilka andra dagar. Jag behövde lugnet.

Då kommer frågan om frånvaron av sverigefinska maträtter gör mig mindre sverigefinsk? Det är många maträtter som sverigefinnar äter som jag själv aldrig har ätit. Morotslåda, leverlåda, potatislåda och en mängd andra saker.

När det kommer till matvanor är jag inte särskilt sverigefinsk. Det är mycket kött och animaliska produkter i sverigefinsk mat. Jag är vegan. Så det blir att antingen avstå eller göra veganska varianter.

Så tillbaka till det här med memma. Äter jag det bara för att känna mig sverigefinsk? Jag hade nog svarat ja för ett antal år sedan. Nu är det annorlunda.

Jag sitter trots allt och skriver regelbundet om sverigefinska frågor. Det går nog ingen dag utan att jag för anteckningar eller läser något som handlar om sverigefinnar.

Ändå kan jag inte komma undan dessa tankar som handlar om äkthet. Att få känna sig äkta. Vara en riktig sverigefinne.

Det finns föreställningar om grupptillhörighet. Den bygger både på vad majoritetssamhället anser är äkta för en minoritet och vad minoriteten själv anser. Ibland påverkas minoritetens bild om vad som är en äkta tillhörighet till gruppen av majoritetssamhället.

När man ifrågasätter någons tillhörighet till en grupp, deras äkthet, så agerar man grindvakt. Man stänger en dörr eller två för att någon ska bli en del av gemenskapen.

Det är inget unikt för sverigefinnar eller andra minoriteter att göra så. Jag tror att det är rätt vanligt. Beteendet kan få andra att känna sig otillräckliga eller kanske hålla sig undan gemenskapen. De känner sig inte tillräckligt äkta för att få vara med.

Jag känner själv att jag är förbi den där tanken.

Att skriva om sverigefinskhet. Att rota i sverigefinska frågor. Att ta mig an dessa frågor på mina villkor. Allt det är en del av min sverigefinskhet.

Då blir det inte lika viktigt att äta memma, kålrotslåda eller karelska piroger vid högtider.

Memma blir bara någonting jag tycker är gott. Som jag köper hem i lagom stora mängder för mig själv och som jag äter för att jag ätit det sedan jag var liten.

Om det gör mig mer eller mindre sverigefinsk kvittar.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS