Barnböcker på minoritetsspråk ökar

  • Utgivningen av barn- och ungdomsböcker på de nationella minoritetsspråken mer än fördubblades under 2000- och 2010-talet. Det visar siffror som Sveriges Radios minoritetsredaktioner tagit fram.
  • På stadsbiblioteket i Kiruna märker personalen av att utgivningen av böcker på minoritetsspråk ökat.
  • ”Det är ganska ofta som det kommer ut nya böcker, förut var det väldigt sällan”, säger Sanna Barsk, tillförordnad bibliotekschef och ansvarig för barnavdelningen på minoritetsspråk.

Litteratur på minoritetsspråk – så har vi räknat

Sveriges Radios minoritetsredaktioner har sammanställt egen statistik över alla böcker på de nationella minoritetsspråken som är utgivna i Sverige och katalogiserade i Kungliga bibliotekets databas Libris.

Statistiken innefattar endast tryckt utgivning, och gäller både böcker skrivna på minoritetsspråken och översatta böcker, inklusive flerspråkiga böcker som är delvis på ett minoritetsspråk.

Finskspråkiga böcker som enbart har varit riktade mot och distribuerats på den finska marknaden har exkluderats från statistiken.

Uppgifterna är framtagna i ett samarbete mellan minoritetsredaktionerna.
Maria Unga, Sameradion
Elina Kruukka, Meänraatio
Minna Pyykölä, Sveriges Radio Finska
Research: Eric Weber, Sveriges Radio Finska

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS