”Bland romerna försvinner passionen, vissa beter sig som rasister”, säger författaren Ilona Ferková

Foto från Vigdísarstofnun / The Vigdís International Centre

”Jag kan inte vara arg länge på människor som gör mig besviken. Jag är ledsen att respekten försvinner och vissa romer ibland beter sig som rasister”, säger författaren Ilona Ferková i programmet Desetiminutovka Plus.

Ilona Ferková är en av världens mest kända poeter av romskt ursprung och har kämpat kraftfullt för romska folkets rättigheter i Östeuropa. Den infödda Rokycan är en av den romska litteraturens viktigaste företrädare och kom till allmänhetens kännedom redan på 1980-talet, då hon grundade den berömda kören Amare Neni – Våra fastrar. Det var då hon träffade etnologen Milena Hübschmannová, som uppmuntrade henne att skriva.

Ilona Ferkovás föräldrar är från Slovakien, de träffades och bildade sin familj i Rokycany. Trots att hon ville studera var hon efter grundskolan tvungen att börja arbeta som arbetare på grund av familjens dåliga ekonomiska situation. Hon stannade där fram till revolutionen.

Hon skriver sina noveller uteslutande på romani, även om hon redan från början inte hade någon aning om hur hon skulle skriva ner sitt modersmål alls. Hon inspirerades främst av sin far, som berättade för henne om romernas liv i östra Slovakien under andra världskriget. Hennes första författares verk är novellboken Mosarďa peske dživipen / Hon förstörde sitt liv på grund av pengar. Hon publicerade aktivt i ett antal romska tidskrifter.

Förutom att skriva var hon samordnare för det romska dagisprojektet och arbetade främst med barnens föräldrar med personlig utveckling. På grund av anonyma hot bestämde hon sig för att lämna skolan och emigrerade till Storbritannien där hon bodde i fyra år. Efter återkomsten engagerade hon sig igen i offentliga angelägenheter, och än i dag sysslar hon med de romska kvinnornas ställning i samhället, publicerar på förlaget Kher och leder sin amatörteatergrupp.

Innehållet är inte tillgängligt.
Vänligen tillåt cookies genom att klicka på ”Godkänn” i bannern

Källa: romea.cz

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS