Blandade känslor inför Sverigefinnarnas dag

Stellan Beckman Privat bild/DIKKO kollage

Sverigefinnarnas dag närmar sig med stormsteg. Den firades första gången 2011 och sedan 2013 är det en officiell dag i den svenska almanackan.

Text: Stellan Beckman E-post: etnologenbeckman@gmail.com
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

I mitt flöde på sociala medier ser jag annonser för evenemang som ska hållas dagen till ära i olika kommuner.

Filmvisning, bastubad, utställningar, sång och dans står på agendan. Och så ska den sverigefinska flaggan hissas såklart.

En viktig dag att samlas kring för sverigefinnar i alla åldrar runtom i landet. En dag på året kan man få känslan av att minoriteten finns.

Ändå är det någonting som skaver varje gång som alla evenemang dyker upp i mitt flöde år efter år.

Trots att sverigefinnarnas dag firas årligen står frågan om det finska språkets fortlevnad i Sverige som en mörk skugga över alla dessa evenemang. Den som följt vad jag skrivit sedan en tid tillbaka vet att det alltid finns mer än ett förvaltningsområde som årligen ertappas med att dra in på modersmålsundervisning för sverigefinnar. Eller så gör de andra saker som gör att jag tar mig för pannan.

Då är frågan om sverigefinnarnas dag kan bli något lustfyllt.

Det är trots allt en dag för kulturevenemang. Och kulturevenemang verkar vara det som förvaltningsområden kan engagera sig med. Kanske någon flaggdag.

När det kommer till rättigheter som står skrivna i den svenska lagen är det helt annorlunda.

Då verkar det alltid vara brist på resurser. Det verkar aldrig finnas tillräckligt många sverigefinska barn för att ha kvar en förskola eller finska klass. Eller så kan man inte få tag på finskspråkig personal eller behöriga lärare. Alltid är det något.

Egentligen borde jag inte vara så negativ.

Dagen ska vara en dag för att glädjas att minoriteten fått ett erkännande.

Men jag har svårt att koppla bort tanken att det inte räcker med att fira och uppmärksamma sverigefinnar och det finska språket en dag om året. Det räcker inte för ett språks överlevnad.

Mycket finns kvar att göra på den minoritetspolitiska horisonten. Och innan det arbetet är fulländat kan jag inte slappna av. Inte ens på sverigefinnarnas dag.

Jag tänker inte vara nöjd med vad vi får just nu. Det borde ingen vara.

Däremot tänker jag ta dagen som den kommer. Kanske kolla upp några evenemang som händer i min närhet.

Jag ser det som ett tillfälle att ta paus i det återkommande arbetet med att hålla koll på hur Sverige och dess kommuner sköter sitt minoritetspolitiska arbete för sverigefinnar.

Ja, ibland behöver till och med någon som jag en dag fylld av glädje och vila.

Fakta

På sverigefinskt initiativ är den 24 februari Sverigefinnarnas dag i Svenska Akademiens almanacka sedan år 2013. Det är den dag då den finländske folklivsforskaren Carl Axel Gottlund föddes, 1796. Gottlund samlade under 1800-talet bland annat så kallade fornsånger bland svedjefinnar i Värmlands Finnmark. Hur dagen kommer att uppmärksammas och firas kommer att visa sig framöver.

Källa: nordiskamuseet.se

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS