Cirkus Brazil Jack firar 125 år

Cirkus Brazil Jack, världens äldsta turnerande cirkus, firar 125 år. Cirkusen grundades av Carl Rhodin, mer känd som den legendariske Brazil Jack, år 1899. Sedan 2018 är det en helt djurfri cirkus under ledning av barnbarnsbarnet Trolle Rhodin.

Redaktionen
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Premiären sker i cirkusens hemstad Malmö den 29 mars. Publiken kommer att bjudas på allt från förförisk cloud swing-akrobatik och trollbindande jonglering till nagelbitare som rullskridsko-stunts och en aldrig tidigare skådad kastknivsakt med världens främsta knivkastare. Dessutom väntar en än mer våghalsig version av fjolårets stora publiksuccé – ”Dödsgloben”.

Att få vara en del av Cirkus Brazil Jack och leda denna anrika och fantastiska institution genom 125 år av trollbindande glädje är en obeskrivlig ära. Cirkusen har överlevt tidens tand med snabba förändringar tack vare vår passionerade och stöttande publik. Jubileumsåret blir därför en hyllning till dem också – tillsammans skapar vi fler oförglömliga minnen, säger Trolle Rhodin, cirkusdirektör och konstnärlig ledare.

För biljettbokningar samt frågor rörande förställningen: braziljack.se/biljetter

DIKKO kontaktade vår egen cirkuskrönikör, Toni Rhodin, för att höra med honom varför han tror att en och samma cirkus överlevt i 125 år.

Privat bild. Clownerna Toni Rhodin och Tory Cross flankerade av eminenta Di Lellos 1987.

Toni Rhodin är engagerad i cirkusen och jobbar nära Trolle Rhodin, men han medverkar inte i själva cirkusen. Han skriver mycket som står om cirkusen. Han har starka känslor och älskar cirkus. Toni Rhodin säger att han är otroligt stolt över det Trolle Rhodin ha gjort när han har tagit bort djuren

– Brazil Jacks främsta sätt att överleva är att följa med tiden och utvecklingen. När cirkus Brazil Jack startade fick människor uppleva saker som de aldrig annars hade kommit i kontakt med. Från början fanns det uppträdanden med främmande etniska människor och ovanliga vilda djur så som lejon och elefanter.

Under 40– och 50-talet dominerades cirkusen främst av stora djurgrupper och gigantiska produktioner. Sen kom tv in och intresset för cirkusen dalade. Man kunde se det mesta på tv istället. Men på 80-talet återkom populariteten för att sen återigen dala.

– Djuren som tidigare gjorde cirkusarna till en annorlunda upplevelse skapar nu en cirkusdöd. Cirkusdirektör Trolle Rhodin har anpassat sig efter den samhälleliga utvecklingen och har därför en djurfri cirkus, vilket innebär att den stora attraktionen är just att det djurfria inslaget uppmärksammas, menar Toni Rhodin.

Men det krävs också något extra för att konkurrera med de djur som numer inte finns, menar Toni Rhodin. Det räcker inte med bara jonglörer och clowner. Ska man konkurrera med stora mäktiga elefanter så måste man hitta nåt annat mäktigt eller ska man skapa samma spänning som uppstår när en skötare går in till lejonen så måste man tänka till. Trolle är kreativ och har istället för elefanter en stor kanon där man skjuter ut en levande kanonkula och en stor dödsglob där sex killar och tjejer kör motorcykel i hög hastighet om varandra.

Det måste alltid finnas med ett visst element av skratt och fara på en cirkus, så som clowner och de traditionella balansakterna som utförs på hög lina eller i trapets finns självklart kvar, säger Toni Rhodin.

Personligen tycker jag om djuren, säger Toni Rhodin men man får inte vara en romantiker när man driver företag, utan det är viktigt att vara realistisk. Det handlar om försörjning, och det Trolle har gjort är att rätta sig efter utvecklingen i tiden. I synnerhet efter 125 år, avslutar Toni Rhodin vårt samtal.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS