De fem bästa böckerna – om barnen själva får välja

Sedan början av året har ett fyrtiotal barn läst och valt ut sina fem favoritböcker. Senare i höst ska en jury med tolvåringar välja ut en av böckerna där författaren vinner Barnradions bokpris 2024. Vinnaren kommer att presenteras i P4 under läslovet vecka 44.

Källa: sverigesradio.se
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

De fem nominerade böckerna till Barnradions bokpris 2024 är:

Brinn alla hästar – Helena Hedlund
Doras bästa kompis har plötsligt sluta rida. Har kanske Dora också tröttnat på att vara hästtjej? Ja så är det. Men det verkar alla runt omkring henne ha svårt att förstå. Pappa köper till och med en häst till henne, har han inte fattat någonting? En bok om hur svårt det kan vara med förändringar.

Trådar – Emma Andersson
Kungen håller den bästa trådhäxan i fångenskap. Hon tvingas förlänga hans livstråd genom att kapa offervilliga invånares sista trådstumpar. I ett rike där kungen struntar i miljön tvingas träden att fly sin väg. Tur då att pojken Erik kan kommunicera med träd, synd bara att han knappt har någon livstråd kvar. Följ med på en lång och svår vandring i ett skövlat landskap mot det stora världsträdets rötter.

Drakar och Demoner: Uppvaknandet – E.P. Uggla
För att slippa bli bortgift måste Tamea ut på ett farligt äventyr för att finna sin bror. Hon är övertygad om att han kan lösa alla hennes problem. Tidigt på resan får hon motvilligt sällskap av en tjuvaktig och efterhängsen alv. Sakta växer en vänskap fram mellan dem.

Världens sämsta syster – Elin Lindell
Dani längtar efter ett syskon och använder alla tricks hon kan för att få mamma att ändra sig. När hon väl lyckas blir det verkligen inte som hon har tänkt sig, barnet är en storebror! Eftersom Dani är donatorsbarn kanske det kan finnas fler – och roligare – syskon i staden?

Fake – Astrid Mohlin
När vänskapen är i obalans är det lätt att bli ersatt. Det får Ziggy uppleva när hon kommer tillbaka till skolan. För att återta sin kompisplats gör hon ett prank som går alldeles för långt. Hon startar ett fakekonto. En bok om hur fruktansvärt svårt det kan vara att stå upp för sig själv och vara ärlig – både mot sig själv och andra.

Barnradions bokpris är Sveriges Radio och UR:s pris för årets bästa svenska barnbok för 9–12-åringar.

Läs mer: https://sverigesradio.se/barnradionsbokpris

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS