De nationella minoriteterna i Sverige

Om den svenska nationens mångkulturella bakgrund.

Plats

Norrbottens museum
Storgatan 2
97238 Luleå

Vägbeskrivning

Kontakt

Telefon: 0920-243502
E-post: norrbottens.museum@norrbotten.se

De fem nationella minoriteterna romer, judar, sverigefinnar, tornedalingar och samer erkändes så sent som år 2000. De har mycket olikartade bakgrunder med rötter i Indien, Mellanöstern och norra delen av Euroasien. I demokratiseringsprocess från början av 1800-talet utvecklades principen att all makt skulle utgå från folket. Det blev därför viktigt att bestämma vilket folk det handlade om. I Sverige handlade det allt mera om att svenskt språk och svensk kultur fick definiera folket. Därigenom ändrades också minoritetspolitiken, som blev mer och mer kulturellt assimilerande.

Trots att de fem nationella minoriteterna skiljer sig kulturellt från varandra är den statliga minoritetspolitiken mot dem i vissa delar likartad. Det gäller exempelvis den rasbiologiska exkludering som hör samman med nationalstatens utveckling. Ett annat exempel är nationalismens påverkan från 1800-talets slut. I föreläsningen beskrivs också de stora skillnader i minoritetspolitiken mot de fem minoriteterna, och varför just dessa fem etniska grupper blev erkända som nationella minoriteter.

Om Lars Elenius
Lars Elenius är tidigare professor i historia vid Umeå universitet och Luleå tekniska universitet. Han har särskilt intresserat sig för de nationella minoriteternas historia i de nordiska länderna. I början av 2000-talet var han ledare för det transnationella projektet att skriva en historiebok och encyklopedi om Barentsregionen. Han har senast skrivit ett kapitel om globala minoriteter i ”Natur och Kulturs globalhistoria”.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS