KD och SD vill lägga ner hemspråksundervisningen

commons wikimedia

Nu anser Kristdemokraterna att modersmålsundervisningen i landets samtliga skolor bör läggas ner och sällar sig därmed till Sverigedemokraternas åsikt i frågan. Sverigedemokraterna har lagt motioner för att avskaffa modersmålsundervisning i den svenska skolan vid ett flertal tillfällen. Deras argument är att det skulle hindra elevers utveckling av svenska. Kristdemokraterna menar dock att nyttan av utbildningen inte kan bevisas i forskning och att undervisningen dessutom dras med så stora problem att den lika gärna kan läggas ned.

Förslaget ska behandlas av Kristdemokraternas partifullmäktige.

Vi ser ju helt enkelt att det är en rad brister i modersmålsundervisningen, inte minst att 40 procent av lärarna inte är behöriga och att vi har en situation där var fjärde skola inte får godkänt av skolinspektionen. Då behöver man ju ompröva sina tankar och idéer, för att nå resultatet som är att fler barn ska klara skolan, säger Kristdemokraternas partisekreteraren Peter Kullgren till Sveriges Radio.

Den bild som ges av att det saknas forskning på området ifrågasätts dock. Det finns bland annat omfattande forskning som visar på flerspråkighetens effekter för både individen och samhället.

Kristdemokraterna vill att den miljard som modersmålsundervisningen kostar i stället ska användas till annan språkutbildning. Främst vill man att den ska gå till Svenska för invandrare och till studiehandledning på hemspråk.

Lyssna och läs hela artikeln HÄR

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 248 340

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61