Debatt| Musiksamtalet blev till droger och kriminalitet

På fredagen gästade Alex Greekazo, 18, ”Malou efter tio” för att prata om sin nya singel ”Apoteket” och sin musik. Hans musik kom dock i skymundan och intervjun handlade istället om droger och kriminalitet.

”Jag kom dit för att prata om min musik och blev indragen i en debatt som handlade om narkotika”, skriver Greekazo i ett sms till Nöjesbladet.

Jag såg skriverierna på facebook. Bland annat skrev Linda en arg status, vilket gjorde att jag bestämde mig för att se vad det handlade om. Det blev en plåga att ta sig igenom intervjun. Jag hörde Malou säga att det inte är bra att säga att ”det är fett och coolt med kokain och grejer”, och sen föreslår hon att de tillsammans ska skriva en låt om kärlek och sånt.

Vi bestämde oss för att skriva om intervjun.

Först har vi Malou som är en slags moralens väktare och ska uppfostra pojken. Sen gör Arga snickaren entré och ställer Alex Greekazo till svars för landets knarkande, och försöker få honom att ändra sin musik! Hur tänkte han där? Alex Greekazo åkte på en generalblåsning. Han trodde han skulle bli intervjuad om sin musik. Men han blev bara uppläxad av en tant som vill att han ska skriva om kärlek istället, och en gubbe som gjort karriär på att skrika åt folk.

Snälla Anders och Malou, oss boomers emellan; nästa gång ni pratar med en ung person som lyckats med något, moralisera inte. Var inte nedlåtande. Visa inte er okunskap om unga och ert moraliserande för hela svenska folket. Håll moralpaniken under kontroll. Ingen tjänar på att ni skapar ett ”vi och dom”.

Anders kan förfasa sig hur mycket han vill över dagens ungdom. När Britt-Inger, Anders och Malou var unga fanns inget Youtube. Endast ett fåtal fick höras. Vi lyssnade ändå på Elvis och Beatles och de äldre förfasades över knarket och omoralen.

Att Malou beter sig som hon gör är inte för att ungdomar behöver lära sig att veta hut. Det är för att hon blivit gammal. Det blir vi alla, och när två människor som är lika gamla som jag sitter och försöker göra en 18-åring ansvarig för det ojämlika samhälle som VI skapat åt honom, så skäms jag. Det hela blev så pinsamt att det blev svårt att se klart programmet.

Det är samtidigt viktigt att säga till Alex Greekazo att vissa av oss boomers i alla fall lyckats hålla förståndet någorlunda intakt. Det är viktigt att han får veta det. Det beteende de andra två i morgonsoffan uppvisar är inte är hans fel, utan det beror helt enkelt på deras gaggighet blandat med en stor dos självgodhet.

När vi boomers växte upp var vi inte lika stora i käften som ungarna är nu. För vi var rädda (eller ”hade respekt” som många boomers selektivt minns det). Var och varannan av oss sniffade thinner eller lim. Om någons mamma fick stryk när vi var små,var det en ”familjeangelägenhet” och polisen kom inte.

Vi kunde inte berätta om det på samma sätt som unga kan idag. För vi hade inte Youtube. Försökte vi prata om det så kom någon Malou-person och bad oss prata om något trevligt istället. Hon erbjöd, ett stjärnskott till förebild, hjälp att skriva ”om kärlek” istället.

Det är såna människor som Malou och Anders som skulle bett Rosa Parks att sluta vara så tvärsöver jämt, bett Steve Jobs att inte bara sitta med ”datan” hela tiden och gett Mozart en handyxa så han kunde göra lite nytta och hugga ved istället.

Vi är glad att Lena Endre i alla fall satte ner foten mot dessa försök att kontrollera en ung människas konstnärlighet. Med sin musik visade han er en värld ni normalt sett inte har tillgång till, men som han lever i. Ni tyckte inte det såg trevligt ut och stängde dörren för att sedan moralisera över det ni sett. Som om det var hans fel, säger hon till Expressen

Ungdomar förändras. Världen förändras. Men boomers består, som en kronisk förstoppning.

”Våra dagars ungdom uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig maten och tyranniserar sina lärare.” //Sokrates

Britt-Inger och Linda Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
linda@dikko.nu