Produktionsbolaget Filmridings redaktion Elin Norberg och Niklas Hyland, har, tillsammans med ett par romer, jobbat med att göra ett långreportage om Krisi sedan hösten 2022. Syftet har varit att göra ett beskrivande reportage om Romani Kris. Om vad det är, varför det fortfarande förekommer, vilka argument som används för- respektive emot, och så vidare. Romerna som funnits med i redaktionen vill vara anonyma då frågan om Krisi är känslig.
”Det svåraste har varit att få personer att prata. Främst Romska personer med en egen relation till ämnet, oavsett om de är för eller emot Krisi” menar redaktionen för Filmriding.
Filmridning vill med sitt långreportage ge en lite mer övergripande bild av företeelsen Krisi och undersöka frågeställningen:
Är Krisi bra eller dåligt för den Romska gruppen i sin helhet?
Efter att ha sett reportaget är det upp till tittaren att tolka innehållet, och dra sina egna slutsatser om de punkter som berörs i programmet, menar redaktionen för långreportaget. Här kommer de punkter man i första hand funderat kring:
1. Tystnadskultur
2. Beröringskräck
3. Värnandet om individens självständighet och egenbestämmande
4. Hur mycket ska en stat eller en myndighet få lägga sig i människor privata angelägenheter, om det inte är brottslig verksamhet?
5. Maktmissbruk
6. Hur tänker traditionell svensk media i sin rapportering om Romani Kris
Med dessa punkter hoppas redaktionen att kunna höja samtalet kring Romani Kris bland alla som är engagerade i Romska frågor.
Redaktionen gjorde flera lärdomar under tiden de jobbade med reportaget och menar att:
”Det som förvånade oss var att ämnet var så infekterat. Både bland de som är för och emot Krisi. Motståndarna är hårda mot fenomenet, men vågar inte offentligt kritisera. De som är för Krisi, vill å sin sida lägga locket på och inte öppna upp för samtal över huvud taget. Där kände vi oss motarbetade. Det skulle ha varit fint att intervjua de som faktiskt är med och driver Krisi-processer, men där möttes vi av en total tystnad. Vi inser att det är känsligt att vara Krisinator, men står undrande inför varför ingen ställer upp på intervju – om man nu tror på sin sak bör man ha argument som kan utmanas”.
I långreportaget intervjuas flera Romer, de flesta anonymt, och från medias håll finns Göteborgs Posten och Expressens grävande reportrar med. Förutom dessa finns även två forskare som uttalar sig, den ena är historikern Ida Al Fakir som menar att:
”Med tanke på att det fanns ett Romskt register hos Polisen i Skåne så sent som 2013, inte för att det innehöll kriminella utan för att det kunde vara bra att ha, kan man förstå misstron till polis och myndigheter.”
Och kriminologen Jerzy Sarnecki som säger att:
”Reperativ rättvis är något många forskare ser på med positiva ögon, men aldrig när det gäller etniska grupper”.
Långreportaget har med personer som ser positivt på Krisi, så som den Romska kvinnan som fått hjälp av en Krisi och ställer sig positiv. Hon säger att:
”När jag har haft problem är det inte polisen eller socialen som hjälpt mig, det är Romani Kris som fått det att funka”.
Men även den andra sidan är representerad där vi får möta och lyssna till flera personer som känner sig kränkta, tvingade och hatiska till Krisi. Personer som är rädda för repressalier och straff om de berättar detta offentligt. Dessutom får vi inblick i en rad fall där Romani kirs varit avgörande och där godtyckliga straff uppenbart utdelats.
Citat ur filmen:
”Jag är slagen, jag blöder, jag står utanför min port och det går förbi två poliser. De tittar på mig och den ena frågar vad är det som har hänt. Jag berättar att han slog mig. Den ena polisen är nästan på väg att gå in, då säger den äldre polisen ”de är romer, det där fixar de själva”. Jag sökte hjälp från svenska staten, jag fick ingen hjälp, varken jag eller mina barn. Tillslut var det Kris som hjälpte mig… Sen den dagen är jag fri.”
Citat ur filmen:
”Jag tycker inte det är värt för mig att gå i clinch med alla de här gamla aktivisterna som tycker att de förlorar makten om de tar bort det här som är deras kultur, om man ska kalla det kultur. Men romani kris är inte vår kultur. Men de känner väl att de tappar makten om de inte har tillgång till det längre.”
Långreportage: 30 minuter
Produktionsbolag: Filmriding
Redaktion: Elin Norberg och Niklas Hyland
Kan ses från söndag 30 april 2023
HÄR finns länken till reportaget
Redaktionen
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS