Från värsting till MMA – Raymonds dröm

SVT-dokumentären ”Raymonds dröm” är en berättelse om en MMA-boxares väg mot de stora galorna. Det är också en berättelse om hur kampsporten kan bli en väg bort från ett våldsamt liv. 15 mars har dokumentärserien tv-premiär.

Här kan du se dokumentären på Svt-play.

Raymond Johansson från Nyköping är runt 30. Han är sambo, tvåbarnspappa och jobbar som plattsättare. Men det är inte badrum han har i fokus. Raymond drömmer i stället om de stora galorna, om rampljuset, segrarna och om en proffskarriär i sin kampsport – MMA.

Han vill vinna.

Till varje pris.

Resan är lång, men han är beredd att ge allt. Vägen fram till proffsgalorna har varit stökig – minst sagt.
Redan som spädbarn var han utsatt. Grannarna anmälde Raymonds föräldrar till socialtjänsten när mamma och pappa söp i stället för att passa honom. Pappan var dessutom kriminell. Raymond fick därför inte bo kvar hemma utan tillbringade en del av uppväxten i olika hem eller på institutioner. Men familjehemmen klarade honom inte alltid. I ett brev till socialtjänsten uttryckte hans fosterföräldrar rädsla för att han skulle tända eld på saker – igen. Raymond var då tio år gammal.

Livet var våldsamt och både i skolan och på kvällarna bråkade han. Storebror var hans förebild i livet, men de träffades inte så ofta. Som 15-åring hälsade Raymond på honom på Kumla, där brorsan satt på ett tioårsstraff.

Fick inte boxas

Det enda Raymond var intresserad av var boxning – men till den världen vågade ingen släppa honom. Det beslutet, säger Raymond Johansson, var fel, och det kunde ha förändrat allt om han fått sin vilja igenom. Men omgivningen ansåg att det var för farligt.

Alla kampsportare i världen vet hur många det hjälpt att få träna, och hur det tagit dem från en dålig livsstil och gett disciplin, säger Raymond Johansson. Han är inte först med att påstå att kampsport kan lyfta kriminella eller våldsamma ungdomar till ett bättre liv. Vittnesmålen är många, men ingen vet exakt hur det ser ut. På Riksidrottsförbundet känner de till exempel inte till någon i Sverige som vetenskapligt tittat på sambandet mellan kampsport som substitut för kriminalitet.
”Vi har i dagsläget inte kunskap om forskning som fokuserar på idrott som en väg ut ur brottslighet”, konstaterar mediakontakten.

Forskning i andra länder

I andra länder han man kommit längre med forskningen och på flera håll har man kampsportsakademier som samlar upp unga – både de som hamnat snett och de som fungerar i samhället men vill träna. I Storbritannien och ytterligare 16 länder finns till exempel träningsskolor knutna till organisationen ”Fight for peace”. Där backar man till exempel upp elever som struntar i skolan, och man försöker ta dem bort från gatan genom utbildning och träning. Bara i London får 600 personer hjälp.

Kampsport stärker identitet

Patrik Asplund lyckades vända sitt destruktiva liv tack vare kampsporten. Han är vice
ordförande i Svenska budo & kampsportsförbundet.

Patrik Asplund är vice ordförande i Svenska budo & kampsportsförbundet. Han känner många som bytt våldsamma liv mot kampsport. Inte minst är han ett eget exempel. Som tonåring var Patrik Asplun skinhead och höll till i extremhögern. Han var våldsam och tände bland annat eld på en skola. Till slut hade han så starka fiender att han utsattes för mordförsök. Då hittade han kampsporten, och det blev vändningen.

Det lyfte mig bort från våld och kriminalitet, och jag ser så många fler som gör samma resa. Men det är inte bara för kriminella som kampsporten fungerar. Även de som lider av psykisk ohälsa hittar vägar att stärka sig genom träning. Sporten stärker identiteten och blir en gamechanger för otroligt många, säger han. Kampsport är accepterat bland unga kriminella, och just acceptans är viktigt om man ska lyckas ta sig loss.

Om en ung kriminell säger till sina polare att han vill bryta och börja plugga så kör de över honom. Om han säger att han ska bli ungdomsledare eller börja med kampsport så accepteras det. Kampsport är en väg ut ur en dålig tillvaro. Raymond Johansson konstaterar i dokumentären också att kampsporten blev hans väg ut, men han känner också att allt varit annorlunda om de vuxna lyssnat på honom som barn:

Hade någon låtit mig börja med kampsport så vet jag inte var jag hade varit i dag. Jag hade slagits om världsmästartitlar. Jag lovar, säger Raymond Johansson. Första avsnittet av ”Raymonds dröm” sänds i SVT2 kl. 20:30 den 15/3. Hela serien publiceras också på SVTPlay 12/3.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS