”Ge oss en ursäkt och en minnesplats!” för övergreppen på Sveriges institutioner

Foto: Kurt Magnusson Skärsbo pojkhem i Sverige, 50 talet

Vi begär en officiell ursäkt för de övergrepp och den vanvård som skett på institutioner runt om i Sverige. Kanske startar en sådan process imorgon? Imorgon onsdag 16 februari 2022 träffas representanter från DHR och statssekreterare Tobias Lundin Gerdås.

Mötet sker på Socialdepartementet i Stockholm på DHR:s initiativ. Vi hoppas att det ska bli inledningen till en ursäkt från staten gentemot alla som fallit offer för övergrepp, vanvård och till och med oetiska experiment på Sveriges institutioner genom tiderna.

Övergrepp på institutioner – trepunktskrav på ursäkt och åtgärder

DHR vill ha en förbehållslös ursäkt från staten. Ursäkten ska syfta till att ge upprättelse till offren – som ju utgörs såväl av dem som utsattes direkt som av anhöriga och personal. Ursäkten ska också syfta till att lära av historien så att den inte upprepas.

Vi vill att mer görs för att garantera ett liv fritt från vanvård och övergrepp. Vanvård, slarv, misshandel och inlåsningar förekommer än idag. Alla LSS-boenden måste uppfylla artikel 19: ”Rätt att leva självständigt och att delta i samhället”, i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Ingen som flyttar till ett särskilt boende ska behöva oroa sig för att grundläggande mänskliga rättigheter kränks.

Ge oss ett minnesmärke eller en minnesplats. De som har trauman och sorg efter övergrepp på institutioner, såväl direkt drabbade som anhöriga och personal, behöver någonstans att vända sig som ett sätt att bearbeta det som hänt. Många av dem som dog fick inte ens en egen grav, utan begravdes utan namn. Minnesplatsen ska även belysa att de inte är bortglömda, avslutas pressmeddelandet.

Förbundsordförande Åsa Strahlemo, tel: 070 5088029
Förbundssekreterare Ken Gammelgård, tel: 073 8078030
Pressekreterare Lena Malmberg 08 6858038

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS