Glad midsommar, en svensk gammal hednisk högtid

pixaby

Midsommar är en gammal hednisk högtid där folk söp, slogs och dansade runt en fallos! Utan att veta det själva firar folk som regel midsommar som den har firats i tusentals år. – De super sig fulla! Förutom att många äter sill, potatis och jordgubbar med den traditionella snapsen till maten. 

I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen.

Midsommar är en högtid som kyrkan inte lyckats förkristna, utan är uppenbart hednisk. Det kan vara logiskt att anta att även vårt sätt att fira midsommar på har sina rötter i förkristen tid, och stångens symbolik blir uppenbar. Den stolta fallosen är en fruktbarhetssymbol. 

Midsommarfirandet har gamla influenser som sträcker sig tillbaka till de isländska ättesagorna och enligt och självaste midsommarstången kom troligtvis till Sverige från Tyskland. Midsommarnatten har länge ansetts full av magiska krafter och övernaturliga väsen. Svensk midsommar är alltså i grunden Isländsk och midsommarstången är Tysk.

Midsommar firas kring sommarsolståndet. Ursprunget till midsommar är som sagt förkristet, men kyrkan har valt att fira Johannes Döparens födelse vid samma tidpunkt. Kanske i ett hopp om att konkurrera ut människors behov av att få utlopp för sina lustar av att dansa runt en fallossymbol.

Sett ur astronomisk synvinkel är en närliggande dag till dagens midsommardag det dygn som har den längsta dagen, sommarsolståndet. På de nordligaste breddgraderna, det vill säga norr om norra polcirkeln, går solen inte ens ner under horisonten och även längre söderut är det ljust dygnet runt.

Numer är midsommarafton en helgdagsafton som alltid infaller på en fredag mot slutet av juni månad. Den har alltså blivit en flyttbar helgdag i vårt moderna samhälle. Midsommarafton firades tidigare den 23 juni, dagen före midsommardagen som sammanföll med Johannes Döparens dag.

Trevlig midsommar alla läsare oavsett hur och varför ni firar midsommar, det ska jag ha. Ät och må gott och ta det lugnt med snapsandet så slipper ni vakna upp och undra hur ni hamnade i säng med midsommarstången. 

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS