Efter en lång turné över hela Sverige är det dags för Nomad att få Göteborgspremiär på Folkteatern. Tillsammans med Riksteatern och Arthem är Folkteatern en av samarbetsparterna för produktionen där Sofia Jannoks samiska och Salamanca Taikon Gonzalez romska rötter möts. Personliga erfarenheter och fördomar de möter i vardagen flätas samman med reflektioner över hur vi människor bor och lever.
DIKKOs recension av Nomad: Nomad – ”genuint, dramatiskt och känslostarkt”
Salamanca Taikon Gonzalez finns med som en av författarna till boken FEMINIQA – Berättelser om motstånd, en antologi av kvinnor och icke-binära personer om aktivism/motstånd, där hon skriver om de romska kvinnorna i sin familj och om att vara häxa.
Göteborgspremiären sker den 14 maj och föreställningen spelas på Lilla scenen till och med den 1 juni, men redan nu är de flesta föreställningarna redan utsålda.
Genom tiderna har nomadlivet både skimrat av lockande frihet och skuggats av historiska grymheter. I Nomad delas erfarenheterna av två karaktärsstarka artister från två nationella minoriteter. Med sig i det gemensamma bagaget finns ett rikt musikaliskt arv, oförglömliga mormödrar, trogna hundar, gränser som öppnas, gränser som stängs och resor som fortsätter vidare.
– För oss innebär ordet nomad både frihet och fångenskap. Friheten att följa det levnadssätt som ligger i våra kulturer, men fångenskap i att målas in i ett stereotypt hörn, säger Sofia Jannok.
– Föreställningen handlar om det mäktiga mötet mellan våra samiska och romska rötter, vilket framför allt manifesteras i vår musik där jojk och flamenco blandas, men även i de historier vi berättar – om våra kulturers kamp i marginalen och om hur våra familjer har rest, säger Salamanca Taikon Gonzalez, Arthem – Romska teatern.
I Nomad får publiken följa med på en resa genom det samiska och det romska nomadlivet. I en föreställningsväv, broderad med jojk och flamenco, berättas det personligt om minnen, upplevelser och drömmar – samlade erfarenheter där hemkänsla mer handlar om ritual än val av tapet.
– Genomgående i pjäsen löper frågan om vad hem och hemkänsla kan vara. På samiska har vi ett talesätt. I stället för ”borta bra, men hemma bäst” säger vi ”det är bättre att vara på väg än att vara fast”, säger Sofia Jannok.
Föreställningen är skapad efter intervjuer med artisterna Salamanca Taikon Gonzalez och Sofia Jannok, av dramatikern Lucia Cajchanova och är regisserad av Anna Ulén. Uppsättningen är producerad av Riksteatern och Arthem i samarbete med Folkteatern Göteborg.
Nomad
Urpremiär: 3 mars i Östersund
Göteborgspremiär: 14 maj på Folkteatern, Lilla scenen
Spelas på Folkteatern till och med 1 juni
Föreställningslängd: 1 h och 15 minuter utan paus
Riksteatern och Arthem i samarbete med Folkteatern Göteborg.
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS