Gränbyskolan har koll på mänskliga rättigheter och nationella minoriteter

Eleverna på Gränbyskolan är i mål med arbetet om mänskliga rättigheter och specifikt rätten till en nationalitet. Det är ett projekt som skolan har drivit tillsammans med Raoul Wallenberg Academy sedan hösten 2019. Och redan i augusti startar arbetet igen.

Kuben är ett utmärkt sätt att synliggöra arbetet med skolans övergripande demokrati- och värdegrundsuppdrag. Eleverna tar ett stort eget ansvar och kan sprida sitt arbete utanför skolan. Det blir viktigt på riktigt och känns extra meningsfullt för eleverna, säger Emelie Hahn, lärare på Gränbyskolan.

Raul Wallenberg Academy har 30 svarta kuber i stål, en för varje mänsklig rättighet, som skickas till utvalda skolor. Gränbyskolan har arbetat med artikel 15, rätten till en nationalitet.

Lär sig om de nationella minoriteterna

Hela skolan har jobbat med kuben. I ett delprojekt om de nationella minoriteterna har eleverna träffat Emilia Huczko, kommunens samhällsvägledare med romsk kulturkompetens. Emilia berättade sin historia och eleverna tecknade levnadsporträtt av romska personers liv, säger Emelie Hahn.

Skolan har även haft besök av samiska föreningen och eleverna har tryckt sametryck i bildundervisningen. I ämnet svenska som andraspråk har eleverna skrivit dikter, både om rätten till en nationalitet och om integration. Dessutom jobbade sex årkurs 9-elever som mänskliga rättigheter-ambassadörer förra sommaren. De fick utbildning via Fredens Hus och kommunen och tog fram utställningsmaterial. Sedan visade de sin utställning i kuben som var placerad vid Resecentrum under några dagar i början av juli.

Nationell digital utställning i augusti

I vanliga fall samlas de 30 kuberna i Kungsträdgården på Raoul Wallenbergs dag i slutet av augusti. Det brukar vara en stor utställning där elever visar sina arbeten. I år blir utställningen digital och många fler runt om i Sverige kommer att kunna ta del av den.

Jag tror det blir jättebra med den digitala utställningen. I måndags fyllde jag och ett par kollegor vår kub med elevernas alster. Vi låter dikterna ta stor plats i kuben. Man blir så berörd för det är många elever som har varit med om mycket som de gestaltar i sina dikter. Det går även att lyssna på dikterna via ljudinspelningar som eleverna själva läst in. I kuben har vi också samekonst, en träskulptur, romska levnadsporträtt, masker och annan konst, berättar Emelie Hahn.

Stimulerande för både elever och lärare

Genom arbetet med kuben lär sig eleverna om mänskliga rättigheter och rätten till en nationalitet. De får ta stort eget ansvar och initiera olika aktiviteter, inom ramar som lärarna har satt.

Det är roligt att se elevernas initiativ. De är så motiverade och jag tror de blir extra engagerade för de vet att arbetet sprids nationellt, säger Emelie och fortsätter:

Vi jobbar mycket med olika projekt på skolan. Men det är extra roligt med kuben för det är ett gemensamt utvecklingsprojekt som vi kan vara stolta över tillsammans och där alla kan bidra. Dessutom är det stimulerande för oss lärare att jobba ämnesövergripande med projektet.

Arbetet med mänskliga rättigheter fortsätter

Gränbyskolan fortsätter samarbetet med Raoul Wallenberg Academy. I höst får skolan en annan av de 30 mänskliga rättigheterna att arbeta med och i början av nästa år levereras tillhörande kub.

Vårt demokrati- och värdegrundsarbete fortsätter och vi gör det som ett samarbetsprojekt med Gränby allaktivitetshus. Det kommer att bli jättehäftigt, avslutar Emelie Hahn.

Läs om elevernas dikter om integration på Raoul Wallenberg Academys webbplats 

Läs om Gränbyskolans arbete med nationella minoriteter på Raoul Wallenberg Academys webbplats 

Få koll på dina rättigheter – du som är ung och tillhör en nationell minoritet

Är du ung och identifierar dig som rom, same, sverigefinsk, jude eller tornedaling? Då kan du vara med på en träff där vi pratar om vilka rättigheter du har när du tillhör en av de nationella minoriteterna. Träffen är på torsdag 3 juni 18.00 via Zoom. Fredens Hus är arrangör i samarbete med Uppsala kommun, avslutas pressmeddelandet.

Läs mer på Fredens Hus webbplats. Där finns även Zoom-länk till träffen 

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS