Gränskommuner ska undantas om gränserna stängs igen

Sveriges radio, Finska radion och Sameradion har undersökt vad riksdagspartierna tycker om undantag för gränskommunerna vid gränsrestriktioner vid en framtida kris.

Lyssna på intervjuer med partierna HÄR

Enligt den enkät till riksdagspartierna som Sveriges Radios minoritetsspråksredaktioner har gjort vill Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna göra undantag för gränskommunerna om Sverige inför in- och utreserestriktioner vid kriser igen, visar en enkät till riksdagspartierna som Sveriges Radios minoritetsspråksredaktioner gjort, enligt Finska radion.

M, SD, V och L instämmer delvis i att de vill verka för undantag för gränskommuner. MP vill inte ta ställning i frågan innan man vet hur den framtida krisen ser ut.

Man måste ta hänsyn till att människor har inrättat sina liv efter att man ska kunna röra sig fritt i en gränsregion, säger Hans Ekström (S).

Och Kjell-Arne Ottosson (KD) säger att:

Vi såg under pandemin hur det verkligen slog stenhårt mot våra gränsområden. När folk inte får åka på jobb och inte ens får ersättning. Så kan vi inte ha det.

Lyssna på intervjuer med partierna HÄR

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS