Hyllade Bottenviken spelar på Sverigefinnarnas dag

wikipedia

Den 24 februari är Sverigefinnarnas dag. Göteborgs Stad uppmärksammar dagen på Stadsbiblioteket, i samarbete med sverigefinska rådet.

Källa: mynewsdesk.com
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

I år innehåller programmet bland annat en konsert med Bottenviken på Stadsbibliotekets trappscen och sagostund på finska för barn 3–6 år. Det väntas även samtal om aktuella sverigefinska frågor och fika.

—Det bor ungefär 30 500 personer med finsk bakgrund i Göteborg. Det är en del av Göteborgs Stads uppdrag att skydda och främja de nationella minoritetskulturerna. På Sverigefinnarnas dag vill vi synliggöra den sverigefinska minoriteten som rättighetsbärare i ett majoritetssammanhang, säger Hanna Leppänen Ahonen, planeringsledare för finskt förvaltningsområde i Göteborgs Stad.

Inbjudna för att spela är det hyllade projektet Bottenviken, bestående av artisterna Love Antell, Mattias Björkas och Thella Johnson som tolkar musik från Finland på svenska.

—Sverigefinnarna har en flera hundra år lång historia i Sverige som är viktig att uppmärksamma, säger Love Antell. Det är också viktigt att lyfta fram blandade kulturella identiteter som en slags motvikt i tider som präglas av en ökad nationalism, fortsätter han.

Projektet Bottenviken startade med målet att sammanföra musiker, konstnärer och författare från Finland och Sverige för en dialog över Östersjön genom musik och texter. Utöver det kritikerrosade debutalbumet ”Du och jag – ett rike – ett land” (2023) ligger projektet även bakom den uppmärksammade podden och programserien ”Vi lyssnar på Finland – ett samtal om musik” i Sveriges Radio.

—Vi vill presentera finsk musik i svensk översättning för en publik som kanske inte har kommit i kontakt med den här musiken tidigare. Vi vill uppmärksamma det fina och roliga i den finska låtskatten. Under processen med att översätta texterna har vi även upptäckt att det finns en del morbida inslag i finska texter som det inte finns lika mycket av i svenska poptexter. Jag tolkar det som en typ av finsk humor som inte finns i Sverige och som är fin att lyfta fram, säger Love Antell.

Göteborg ingår i det finska förvaltningsområdet

Sverigefinnarna är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Sedan 2010 gäller lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. 2019 reviderades lagen så att rättigheter och skyldigheter stärktes ytterligare. Lagen beskriver vilka rättigheter som de nationella minoriteterna har i hela landet och inom de förvaltningsområden som finns för finska, meänkieli och samiska. Inom det finska förvaltningsområdet har medborgare rätt att använda finska i kontakt med förvaltningsmyndigheter och domstolar. Lagen ger även rätt till förskoleplats i verksamhet som bedrivs på finska, liksom rätt till omvårdnad inom äldreomsorgen av personal som behärskar finska. Göteborg ingår i det finska förvaltningsområdet.

Praktisk information

Datum och tid: Lördag den 24 februari, klockan 14:00-16:00
Plats:
 Trappscenen, Stadsbiblioteket vid Götaplatsen
Sagostunden på finska är klockan 13:00-13:30 i sagorummet Tellus.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS