Insändare| Vår romska läsambassadör, Bagir Kwiek, har en uppmaning om 8 april

Fotograf: Susanne Kronholm

8-april 2020

Älskade människor av denna värld! Detta året vill jag ställa in Internationella Romadagen den 8-april 2020 med hänsyn till alla de människor som kämpar på olika sätt för att överleva i den pandemi som drabbat oss alla.

Denna dagen vill jag skänka till alla de människorna som runt om i världen som sitter fängslade, som svälter eller flyr för sina liv. Till alla de människorna som upplever förföljelse eller som drabbats av krig och död eller sjukdom.

Vi Romer har gått igenom katastrofer mer än en gång där vi blivit drabbade av allt som jag nämnt där ovan, men vi finns fortfarande! För när det blir svåra tider så samarbetar vi och tar hand om varandra för vi vet att det ända vi har är varandra! Och det är något som alla borde lära sig av oss.

Foto Linda Lundqvist

Romer är att vi alla är lika viktiga, varenda en av er! Vi är en värld! ALLA MÄNNISKOR ÄR HAR LIKA VÄRDE! Denna dagen skall vi inte hissa flaggor och fira, detta året, denna dagen skall vi tillägna till alla människor på denna värld! Som kämpar för sina liv på sjukhus runt om i världen! och som sover ute på vägar och gator utan skydd, som törstar, som hungrar de som går oss förlorade varje dag i krig och svält runt om i världen! detta är allas vår värld tillsammans och utan varandra är vi förlorade.

Denna dagen den 8-april 2020 skall vi Romer aldrig glömma. Och vi skall alltid se tillbaka på denna dagen och berätta för våra nästa generationer om vad som hände i dessa dagar. Att religion, hudfärg, ålder eller ekonomi inte spelade någon roll längre utan att vi hela världen förändrades och vi började se på varandra med andra ögon. Ögon som såg med varandra med kärlek, sympati och medmänsklighet, en värld där vi såg på varandra som en enhet och där ingen längre någonsin ska behöva lida för andras girighet.

En värld där kungar och härskare inte längre stod högre än någon annan på jorden. En värld som vi alla kan leva i och utvecklas för allas bästa. Denna dagen skall vi hedra våra äldre som har lyckats bygga upp denna världen och våra yngre som skall ärva den värld som vi lämnar efter oss.

Vi tillägnar denna dagen för alla er som kämpar varje dag för att världen skall fungera. Vi vill dela denna dagen med er som förgyller mänskligheten med vänskap, omtanke och ett leende.

Ni som bryr er om er familj lika mycket som ni bryr er om en främling på andra sidan jorden, ni som inte tysta ser åt andra hållet, till er som älskar er nästa! Denna dagen är till för alla vars handlingar av godhet gör denna värld en bättre värld för nästa generation.

Denna dagen är för er som sprider hopp till alla som lider, till er som torkar tårar och ger glädje, till er som lugnar och hjälper era medmänniskor. Världen kommer aldrig bli densamma efter denna tid, framtiden kommer att döma oss efter de handlingar som vi gör under denna tid, framtiden kommer att titta på oss och förstå att i en tid av kris så gick vi alla samman. Vi enade oss och förändrade vår framtid!

Vi romer skall berätta att den 8-april 2020 så försvann alla tankar om status, alla tankar om egoism försvann ingen var längre minoriteter, vi människor enades och kämpade solidariskt för ett gemensamt mål!

Bagir Kwiek
Blogg: För allas läslust

redaktionen@dikko.nu