Kladdkaka på annorlunda sätt med grädde och färska bär

På sommaren är det alltid gott att använda sig av färska bär. Man tager vad som är moget och utifrån säsongen. Jag hade en halv burk med dulce de leche och letade efter nåt att göra med det. Det blev en kladdkaka.

Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Till kladdkakan med dulce de leche behöver du:

  • 200 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl kakao
  • 0,5 tsk salt
  • 3 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 burk dulce de leche, dulce de leche (ca 200 g)

Det första du gör är att sätta på ugnen på 175 grader, det är alltid bra om ugnen hinner bli varm innan kakan ska in.

Därefter smörjer du och pudrar en form på ca 20 cm i diameter med kakao.

Nu är det dags för smeten: smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, kakao, salt och rör ihop det.

Sen tillsätter du ett ett ägg i taget och rör ihop smeten, Avsluta med att röra ner mjölet, blanda ihop det hela till en slät smet.

Ta hälften av smeten och fördela den jämnt i formen. Ringla över den karamelliserade mjölk (dulce de leche) och avsluta med att täcka med resten av smeten.

Grädda mitt i ugnen:
Du kan göra ett färdighetstest genom att skaka försiktigt på kakan, den ska dallra lite lätt i mitten. Eller så tar du ut den efter 25 minuter. Låt kallna i kylskåp eller utomhus. (Vi hade inte tid att vänta så vi åt den ljummen, sjukt gott)

Tillbehör:

Vispa grädden fluffig, skrapa ur det sista av den karamelliserade mjölken (dulce de leche) och blanda den i grädden.
Lägg på valfria bär eller frukt och njut.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS