Konstnärer utformar det antirasistiska monumentet “Master Narratives” i Malmö

Skissbild_MasterNarratives av Susanna Marcus Jablonski och Santiago Mostyn

Uppdraget att gestalta Malmös antirasistiska monument har tilldelats konstnärerna Susanna Marcus Jablonski och Santiago Mostyn. Monumentet är den tredje och avlutande delen av projektet antirasistiskt monument där ett permanent offentligt konstverk ska uppföras. Monumentet, med titeln “Master Narratives”, kommer uppföras under andra halvan av 2025.

Källa: newsdesk.com
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Idéen till ett antirasistiskt monument uppkom genom ett initiativ från civilsamhället. Initiativet uppmärksammade bristen på offentligt erkännande av de rasistiska motiven bakom attackerna som ägde rum i Malmö mellan 2003 och 2010. Det antirasistiska monumentet blir ett sätt att befästa samtalen om antirasism och rasism i offentligheten.

Initiativet uppmärksammades av Malmö stads politiska ledning som engagerade sig i frågan och gav kulturförvaltningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett antirasistiskt monument. I samverkan med föreningen Antirasistiskt Monument, startad av initiativtagarna, har Malmö Stads kulturförvaltning sedan 2019 drivit projektet Antirasistiskt monument. Det tredelade projektet består av en serie publika samtal som genomfördes under 2021, en serie tillfälliga offentliga konstverk inom grupputställningen Hela staden är ett monument som genomfördes under 2022 och 2023, samt det permanenta offentliga konstverket Master Narratives som uppförs 2025.

Under 2023 utlystes gestaltningsuppdraget för den avslutande delen av projektet, det antirasistiska monumentet. Bland över 70 intresseanmälningar valdes tre ut för skissuppdrag, där konstnärerna Susanna Marcus Jablonski och Santiago Mostyn nu tilldelats uppdraget att gestalta Malmö stads antirasistiska monument. Verkets titel, Master Narratives, ska referera till hur flera parallella berättelser kan forma vår uppfattning.

Master Narratives

Verket Master Narratives består av två delar: en skulptural- och en social del. I den sociala delen uppmanas malmöbor att teckna eller skriva ner sina tankar, känslor och minnen från denna period som sedan kommer att placeras under det skulpturala monumentet. Konstnärernas förhoppning är att processen ska underlätta för personer att lägga dessa smärtsamma minnen till ro. Processen inspireras av kollektiva sorgeprocesser och ritualer, och konstnärerna knyter an till dialogerna som inleddes under en tidigare delar av projektet Antirasistisk Monument.

Den skulpturala delen av verket är en sten- och bronsskulptur som materiellt uttrycker den styrka som uppstår när vi står i solidaritet med varandra. För monumentet lyfts ett massivt sedimenterat stenblock upp av en mängd tunna bronsstavar. Den kollektiva styrkan hos de många stavarna gör det tekniskt möjligt att bära stenens enorma massa – en stor tyngd kan bäras av många.

Den naturligt sedimenterade stenen ska uttrycka beständighet och skapa en visuell skildring av ett komplext historiskt landskap. Bronsstavarna, som tycks växa ur marken, knyter an till styrkan och solidariteten hos Malmöborna i kampen mot rasism. Under verket kommer en rund platta av svart diabas att markera platsen där skrifter och minnen lagts ner i marken.

– Master Narratives blir början till en plats som är redo att tas i anspråk. Med tiden kan verket fortsätta att tjäna som en minnesplats för dem som bidrog till dess skapelse genom anteckningar och brev, och växa till en plats med flera betydelser och narrativ för generationer framåt, beskriver konstnärerna Susanna Marcus Jablonski och Santiago Mostyn.

Det antirasistiska monumentet Master Narratives av Susanna Marcus Jablonski och Santiago Mostyn blir en del av Malmös offentliga konstsamling och invigs under andra halvan av 2025.

Arbetet med Antirasistiskt monument har varit ett nytt sätt för Malmö stad att arbeta med konstprojekt initierat av civilsamhället och kommer ligga till grund för nya metoder för hur konst i det offentliga rummet kan belysa aktuella samhällsfrågor.

Om konstnärerna

Susanna Marcus Jablonski skapar skulpturer, ljudkompositioner och installationer som kombinerar sköra material med funna föremål. Hennes verk undersöker hur material och kroppar bär, består eller sönderfaller, och hur mening tillskrivs den tid och plats de förkroppsligar.

Santiago Mostyn konstnärskap fokuserar på narrativa förvecklingar i sökandet efter nya sätt att förstå plats, både i kulturell och själslig bemärkelse. Santiago har länge intresserat sig för samspelet mellan berättande och det förkroppsligade jaget, med verk som ofta tar form i filmer, utställningar och offentliga installationer.

I gemensamma arbeten fokuserar de på kulturell tillhörighet och politiska historier. Deras verk, ofta skulpturala installationer, hämtar mening från det förflutna och öppnar för nya tolkningar.

Om föreningen Antirasistiskt Monument

Projektet Antirasistiskt monument kom till efter ett initiativ från civilsamhället. Initiativtagarna, Manal Masri, Nicolas Lunabba, Showan Shattak, Daniel Diaz och Robert Nilsson Mohammadi, har därefter startat Föreningen Antirasistiskt

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS