Köp inte smuggelhundar!

Foto Ylva Hedin

Uppfödaren till en av mina hundar, Ylva Hedin, kommer med en uppmaning från seriösa hunduppfödare. Hon och andra uppfödare anser att människor som köper smuggelhund, riskerar att sprida en massa sjukdomar som hundpest, parvo och andra sjukdomar behöver ta ett större ansvar. Så köp inte hund för att du bara vill ha en söt hund, eller tycker synd om den.

Att tänk på innan du köper hund.

 1. Har säljaren ett kennelnamn?
  Fråga alltid efter det!
  Får du det, kan du kontakta SKK och fråga om kenneln är ansluten till dem.
 2. Har säljaren någon hemsida/fb-sida eller instagram?
  Majoriteten av alla hunduppfödare i Sverige i dag finns på nätet. Googla och kika!
 3. Har säljaren massa olika raser?!
  Seriösa uppfödare har sällan mer än 3 raser de tar kull på. Om säljaren säljer 5-10 raser, är det en uppenbar risk för att det är en smuggelhund.
 4. Om inte mammahunden finns i hemmet – köp inte hunden. Det finns kennlar som har fodertikar, i så fall, se till att du får ordentlig information och kolla upp kenneln lite extra.
 5. Rädda inte en valp!
  Köper du en valp du ser lever i hemska förhållanden, och tror du räddar den? Köp inte! Du tror du bara att du räddar den! Det enda du gör är att möjliggöra att valpfabrikerna får fortsätta.
  Lämna valpen, gå hem. Ring Länsstyrelsen, polis och tullverket. Så kanske du på sikt räddar flera hundliv!

  Så påverkar våra husdjur oss under pandemin

  Det är inte jättesvårt att köpa hund på rätt sätt. Informationen finns överallt! Om man planerar sitt hundköp – och gör sin läxa, slipper man bli lurad. Man slipper också stödja östeuropeiska valpfabriker när hundar lever i små burar/boxar ofta i sin egen avföring, där valpar och tik aldrig får socialiseras leka eller ens får en mjuk filt.

  Mitt möte med resandefolket

  Seriösa hunduppfödare lägger ner sin själ och all sin kärlek i sin avel, sina djur och sina kullar. För att hundarna är värda det – och för att du ska få en frisk hund!

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS