Så påverkar våra husdjur oss under pandemin

Foto Ylva Hedin. När sista brorsan rest somnar Olga i mammas famn

Så här i covid-tider är våra husdjur otroligt viktiga. Enligt forskning från tre brittiska universitet är fördelarna många. Vi lever i nya tider och ibland med nya familjemedlemmar, hemestern innebär att många har, eller funderar på, att skaffa ett husdjur. Det kan vara ett klokt beslut, men vi får aldrig glömma att det också innebär ett ansvar.

Jag pratade med Johanna Olsson som säger att de ju just nu har två marsvin hemma. Hade vi hamnat i karantän allihop så hade deras sällskap varit jätteviktigt, kanske framför allt för sonen. Nu är deras roll mest att vara gulliga, bli klappade, vara sällskap vid läxläsning och äta, säger hon. Sen har vi en lånehäst ett par dagar i veckan och han bidrar med frisk luft, ett socialt sammanhang, det är coronasäkert att träffas och rida i skogen, päls att klappa och såklart det fina i att få umgås med den mustaschprydde ponnyn.

Tinkerbabyn från föl till vuxen

Själv sitter jag hemma i soffan inträngd mellan två hundar, med min laptop i knät, och skriver det här reportaget. Det är svårt att vara oberörd av den ovillkorliga kärlek och närhet som våra husdjur skänker oss. När jag ställde frågorna till det här reportaget om djurens betydelse under pandemin var det många som vittnade om hur viktiga djuren är, och då speciellt i dessa tider.

Mina tre hundar och två hästar håller mig sysselsatt åtskilliga timmar om dagen i alla väder. De lugna timmarna fylls lätt med annat fast jag bor ensligt i en stuga på landet, så som myndigheterna påbjuder, säger Elisabet Odén

Som djurägare är man generellt friskare och äter mindre läkemedel. Våra husdjur kan inte bara sänka blodtrycket de håller oss aktiva vare sig vi vill eller inte. Nu är det är inte bara vår fysiska hälsa som påverkas av pandemin.

Ylva Hedin berättar att hennes hundar är på många sätt hennes livlina. Man kommer ut varje dag oavsett, och i dessa pandemitider möter vi inte längre några människor på promenader, men de ger mig hopp. Vårt företag har minskat kundunderlag med cirka 50% och att hundarna finns där är viktigt för min glädje. Med sin humor förgyller de min dag.

Just hundar gör att vi måste röra på oss för de behöver gå ut oavsett hur vi mår. Och att gå ut är bra inte bara för hunden. Det är lätt att bli passiv och stillasittande under en längre tids isolering. Våra fyrbenta vänner ger oss inget val, de måste ut, oavsett väder. Att röra på sig dagligen, oavsett vilket djur man har, är en stor bidragande orsak till vårt välbefinnande, både fysiskt och psykiskt.

Vi har både katt och hund. Djuren skingrar oroliga tankar, de pockar på uppmärksamhet, man måste ägna sig åt dem istället för att gå in i sin oro över pandemin och smittspridningen. Det är en otrolig hjälp och tillgång för oss tvåbenta. Man tvingas leva i nuet, i ögonblicket och kommer ut i friska luften på promenad. De ger oss mindfulness, motion och kärlek varje dag, menar Jenny Hannesdotter Nordlöf.

Social isolering är starkt förknippat med depression och nedstämdhet. Djuren är ett bra sällskap, för även om de inte kan prata så är de ändå en bra samtalspartner och de är grymma på att behålla en hemlighet. Det finns även andra fördelar med våra husdjur. Men för en del har pandemin inte påverkat så mycket.

Jag är exakt lika isolerad som alltid, eftersom jag är rätt solitär, och därmed ogillar de flesta av mina artfränder. Djuren har därmed samma betydelse som tidigare. De skriker inte åt mig, pratar inte illa om andra, uppskattar det jag gör för dem utan baktankar och är endast intresserade av det väsentliga i livet. Det vill säga mat och kärlek, säger Linda Lundqvist.

Att sitta i karantän kan lätt leda till man slutar ta ansvar för dagliga rutiner. Disken får vänta och växer i diskhon, blommorna skriker efter vatten och tappar sina blad i protest och dammråttorna dansar samba på vardagsrumsgolvet. Djuren skiter i hur det ser ut, de kan till och med tycka det är ganska skönt att mysa länge i soffan. Men de behöver mat och vatten, de behöver rastas och de behöver leka. Vilket gör att hur illa det än är så ser de till att man behåller någon form av rutin som gör att det är lättare att ta sig ur tristessen.

Ann-Katrin Boo berättar att deras rutiner med att lämna på hunddagis, gå ut med hundarna, ha dom runt sig gör att det känns lite lite, som vanligt, mitt i allt elände som är med pandemin. När jag var sjuk i våras, trolig Covid, var hundpromenaderna det som höll mig uppe, inte behövde vi prata med någon bara gå i vår egen värld, även om det blev korta svängar.

Ditt djur bryr sig inte om att du är tråkig eller osocial, det bryr sin inte om att du inte har bytt kläder på flera dagar eller vad som händer i sociala media. För ditt husdjur är DU den viktigaste personen i hela världen. När det är som allra jobbigast kommer ditt djur finnas där varje gång du kommer innanför dörren eller går upp ur sängen och de kan göra den allra mörkaste dagen lite ljusare.

Utan hund hade vi gått under. Att ha hund hjälper en komma upp och ut varje dag, med rutiner för att inte tappa greppet om vardagen. Hundar räddar ens liv med hur de är och bryr sig, säger Christina Wolff Asplund

Att befinna sig i karantän är att ständigt bombarderas av information och påtryckningar från olika håll. Stress och social isolering kan leda till depression vilket är känt sedan länge. Studier har visat att när vi är tillsammans med våra husdjur sker det fysiska förändringar i vår hjärna och våra kroppar som är bra och påverkar våra stressnivåer. Våra djur ser till att kroppen skapar måbra-ämnen som gör att djurägare inte har lika lätt att hamna i depression.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Mina hundar

Kexet sitter i skoterpulkan och solar.
Staffordshire bulterrier kallas ofta för Staffe
Don Vito ligger på husses skoter och vilar sig.
Australisk terrier kallas ofta för Aussie
Mina hundar är oftast med oss på våra äventyr. Bilderna är från en av våra skoterturer i vintras.