Senaste nytt om pandemin, uppdaterad 4 december

pixabay

Digital pressträff med statsministern 4 december 2020

I dag fredag 4 december håller statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström digital pressträff.

Statsminister Stefan Löfven blixtinkallar till en presskonferens med Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström på fredagsmorgonen.
Förutom Stefan Löfven och Richard Bergström deltar socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Vid presskonferensen presenterar Folkhälsomyndigheten hur man ska prioritera bland de riskgrupper som först ska få vaccinet.

Se konferensen HÄR

Sverige är förberedda för att starta vaccinering så fort vaccinet kommer till Sverige. Det finns en beredskap och prioriteringsordning för hur vaccineringen ska gå till väga och vilka som först kommer att bli vaccinerade. Vaccinet kommer vara gratis för alla, säger Löfven under presskonferensen.


I går lämnade Folkhälsomyndigheten en rekommendation som innebär att gymnasieskolan från och med måndag den 7 december övergår till fjärr- eller distansundervisning. Det meddelades i dag på en pressträff med statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Jag utgår från att landets gymnasister är kloka och förstår att det här inte är ett förlängt jullov, inte en chans att hänga på stan eller i köpcentrum. Jag litar på att ni tar ansvar. Om vi allihop tar det ansvaret så kommer Sverige klara det här, säger statsminister Stefan Löfven.

Rekommendationer som kommit under december 2020

  • 3/12: Covidvaccin kan få undantag för produktinformation inom EU. En effekt kan bli att de inte levereras med en svensk bipacksedel på papper, meddelar Läkemedelsverket.
  • 3/12: Nästan tre av fyra kontrollmyndigheter i landet har inte kunnat genomföra all planerad livsmedelskontroll under 2020, rapporterar Livsmedelsverket.
  • 3/12: Folkhälsomyndigheten har beslutat om besöksförbud på Stockholms stads vård- och omsorgsboenden 3–12 december.
  • 3/12: Antalet besök på akutmottagningar minskade betydligt mellan mars och september i år jämfört med förra året, men andelen besök som leder till inskrivning i slutenvården ökade, visar en analys gjord av Socialstyrelsen.
  • 3/12: Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya förskrifter som gör det möjligt att förbjuda besök på särskilda boenden för äldre om det behövs för att minska spridningen av covid-19.
  • 2/12: Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan från icke nödvändiga resor till Estland, Irland och Lettland till och med den 16 december.
  • 2/12: Läkemedelsverket har uppdaterat aktuellt läge om vaccin och läkemedel mot covid-19. Där framgår bland annat att fyra vaccinkandidater just nu granskas av EMA i en så kallad löpande granskning.
  • 1/12: Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har tagit emot två ansökningar om godkännande av vaccin mot covid-19 rapporterar Läkemedelsverket
  • 1/12: Folkhälsomyndigheten ändrar rekommendationer: Även symtomfria barn i för- och grundskola bör stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19. Sedan tidigare gäller rekommendationen för äldre elever, som elever i gymnasieskolan.

Källa: krisinformation.se

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu