Lillemor Holmlund: Hopp, i form av ett nålstick

pixabay

Detta är en insändare. Det betyder att en läsare har skickat in texten för publicering. Innehållet är insändarskribentens egen uppfattning.

I Fredags kom hoppet till mig, och det kom i form av ett nålstick, ett litet stick som varade en sekund. Den lilla sekunden gav visionen av en lång tidsrymd och allt det vita bleka kalla blev fyllt av solsken och färger.

Insikten av vad det betyder, fick rädslan, ångesten och vanmakten att skyndsamt trängas vid min ytterdörr för att där försvinna ut och upplösas.

Om ett tag, efter åter ett nålstick ska jag ställa upp min ytterdörr på vid gavel och välkomna alla som stiger innan för min dörr. Jag ska göra plättar och vispa grädde, ringa till barnbarnen och säga: Kom över nu.

Vi ska trängas vid köksbordet. Vi ska trängas i soffan och sitta riktigt nära, så nära, så nära. Vi ska skoja, busa och spela Zelda ihop igen. Vi ska kramas så mina armar nästan går av. Jag ska ringa min frisör, beställa tid, och säga till henne, ta bort min Corona frisyr. Du får fria händer.

Jag ska ta Elvira och åka till caféet och bara sitta där och njuta av mitt kaffe och en räkmacka en stund, och sen skratta och prata med folk. Jag ska gå in på Bokhandeln och fingra på varenda bok de har där inne och dröja mig kvar länge länge var jag än går in någonstans.

Jag ska hälsa på dotra fast barnen är hemma och kusinen och så klart systersonen i Degerfors och få krama lite på de små där. Jag ska bädda och göra sovplatsen värdig en prinsessa till bäste vännen när hon kommer ner till mig.

Allt detta ska jag göra och mycket mer tack vare ett hopp i form av ett nålstick som varade en sekund.

Lillemor Holmlund
Läs mer om vad Lillemor har skrivit i DIKKO
redaktionen@dikko.nu


Vaccination mot covid-19

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Vaccination kan också hjälpa till att minska smittspridningen. Därför är det viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig.

Covid-19 är en nyupptäckt sjukdom. Det finns flera godkända vaccin mot covid-19 för användning i Sverige. Arbetet med ytterligare vaccin pågår. Den här texten uppdateras när det kommer mer information.

Är vaccinet säkert?

De vaccin mot covid-19 som godkänns har genomgått samma noggranna säkerhetskontroller som andra vacciner. Stora grupper människor har fått vaccinet och effekterna och biverkningarna har studerats.

Att det har gått snabbt att ta fram vaccin mot sjukdomen beror bland annat på att forskare från många länder har samarbetat. Många länder och företag i hela världen har också satsat stora resurser.

I texten Så fungerar vaccin kan du läsa mer om säkerheten hos vaccin.  

På Läkemedelsverkets webbplats kan du läsa mer om hur vacciner godkänns.

Fortsätt att följa de allmänna råden

Det är viktigt att du fortsätter att följa de allmänna råden, även när du är vaccinerad. Det beror på flera saker:

  • Efter andra dosen tar det en till två veckor innan du har ett bra skydd mot sjukdomen, beroende på vilket vaccin du har fått.
  • Det finns en liten risk för att du kan få sjukdomen, även om du är vaccinerad. Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd.
  • Du kan sprida viruset även om du själv inte är sjuk. Du kan till exempel få viruset på dina händer och sedan föra det vidare till någon annan som blir sjuk.
  • Vaccinet är nytt. Därför är det oklart hur länge skyddet mot sjukdomen finns kvar efter vaccinationen.

Källa: 1177


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS