Krönika| När Kivik var en riktig marknad

Foto Mikael Berggren

Jag kom på nåt som hände på 60-talet, kanske var det 65, 66, 67 eller något sådant. Min svåger fyllde bakluckan med kvartingar i sin Kapitän. Han skulle beckna dom på Kiviks marknad. Han städslade mej, min bror, och min brors kompis som försäljare.

Vi undrade vad vi skulle få betalt? ”För var tredje kvarting ni säljer så får ni en”, sa han. Vi tyckte det var en bra deal. Vi åkte ståndsmässigt i Kapitänen från Malmö till Kivik med bagaget full av kvartingar.

Kivik var en riktig marknad på den tiden. Stripteasetält, ormmänniskor, inkastare, mängder av försäljningsstånd, starke Arvid, och hundratals resande.

På kvällen skulle vi börja försäljandet, men vi menade att vi nog behövde förskott på lönen och det gick bra. Vi stärkte oss ordentligt. Vi såg oss omkring och det fanns så mycket som vi ville se och som vi ville göra på marknaden att försäljningen inte riktigt ville ta fart.

”Äh, grabbar”, sa jag, ”Vi tar ut lite mer förskott, vi kan beckna senare.”

Sagt och gjort, fast lite protest blev det från svågern, men vi fick som vi ville. Kontentan blev att vi inte sålde en enda kvarter, men vi hade desto roligare. Svågern kände alla som hade tält med olika uppträden så vi hängde där istället.

Vi hade väldigt roligt, men om svågern fick sålt nåt på egen hand vet jag inte. Själv träffade jag en släkting i min egen ålder och vi fick tag på två garier och drog till Stockholm.

Vilka minnen som dyker upp ibland.

Curre


Kiviks Marknad

Marknaden är Sveriges största och mest besökta marknad med över 100.000 besökare varje år. Kiviks Marknad har funnits länge och är en tradition som vi gemensamt måste föra vidare., står det på Kiviks Marknads hemsida. Deras ambition är att ge alla bästa service och att alltid garantera högsta marknadskvalitet.

På Kiviks marknad hittar du knallar och handlare i allehanda varor, allt från kuriosa till mat, underhållning och nöjen som William Arnes anrika motorcirkus, varietéer och mängder med tivoliattraktioner från Skandinaviens största ambulerande tivoli Axels tivoli. Serveringstält med utskänkning av alkoholhaltiga drycker finns på området och mycket mer.

Bilden tillhör Benny Karlsson

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS