Kultur| Charles Faa Blyth – King Charles II ”zigenskungen” i Kirk Yetholm

Foto: Jenny Raneflod

Kung Charles II, kröntes 1898 som den sista av Skottlands Gypsy Kings. Han gjorde det framför 10 000 åskådare, 200 hästar och grädden från gränserna. Ceremonins höjdpunkt var när en hare placerades runt halsen och en flaska whisky knäckte över hans huvud.

Charles Faa Blyth – King Charles II – kröntes i maj 1898 i Kirk Yetholm i The Borders där Gypsy Palace fanns. Den lilla stugan med ett rum som blev hans ”kungliga” bostad, står fortfarande kvar.

Linda Lennen, en direkt ättling till Charles Faa Blyth, har skrivit om Skottlands ”alternativa” kungliga familjer för att belysa det liv och den unika kultur som ”Yetholm-zigenarna” beviljades och de privilegier som de fick av James V. De var i huvudsak självstyrande.

Lennen, från Leven i Fife, säger till scotsman.com:

Mitt intresse började med de berättelserna som min far berättade för mig när jag var riktigt ung.
Berättelserna var fantastiska och när jag blev äldre insåg jag att det fanns en viss sanning i dem. Sedan, ju mer jag forskade i det, desto mer insåg jag att familjehistorierna aldrig slutade.

Hon beskriver Faa-familjen som ett ”ganska besvärligt” gäng och James V ansåg att självstyre var det enda sättet som de kunde hållas något så när under kontroll med.

Den första ”zigenskungen” var Johnne Faa och den sista kungen Charles II, som efterträdde sin mor, drottning Esther, på tronen.

Upprinnelsen till ”zigenarepalatset” kom under drottning Esters regeringstid. Faas hamnade i Kirk Yetholm där de hade fått land av Bennet från Grubbit och Marlefield, Laird. De fick land för att de hade blivit räddad av en ”zigenare” vid namn Young under slaget vid Namur, 1695.

Stugor byggdes – och familjen Faa flyttade in. Det man trodde var att de hade sina rötter i antingen i Egypten eller Persien. Gränslandet var ett perfekt ställe för ”zigenarna” att leva på.

Lennen menar att Kirk Yetholm ligger inbäddat precis under Cheviot Hills och där kunde de enkelt flytta mellan Skottland och England, beroende på vem som var efter dem och hur länge de var villig att vara på resande fot.

Det registreras att 1752 transporterades sjutton ”zigenare” från Faa till South Carolina från Northumberland för ”oavbrutet butiksbrytande och plundring”.

Men kung Charles II: s stora källa till stolthet var att han aldrig, trots alla sina vandringar hade han aldrig varit i en rättssal för något begånget fel, enligt dagens redogörelser. Charles II hade inga barn och dog fyra år efter sin kröning.

Här kan du läsa den engelska artikeln om Faa

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu