Kultur| Hälsinglands museum öppnar utställning om romska smycken den 27 september

Nutida resandesmycken design Lo Pettersson. Privat foto

INRIKES| Guld och smycken har alltid varit viktig för resande/romer. Förr bar romska kvinnor familjens kapital i form av smycken. Jag som så många andra är uppväxt med att ha guld som en försäkring vid sämre tider. När resande/romska familjer behövde pengar var det enkelt att lösgöra en del i ett smycke och sälja eller pantsätta. Många av dessa resande/romska föremål har idag sålts eller smälts ner.

Utställningen Romska smycken berättar om en del av romsk och svensk kulturhistoria som håller på att gå förlorad.

Välkommen på vernissage på Hälsningslands museum den 27e september där denna vandringsutställning visas här näst.  

Det kommer finnas ett fåtal romska smycken och ceremoniella föremål, det finns inte så många kvar av dessa i Sverige idag. Vandringsutställningen belyser de svenska romernas hantverksskicklighet och den känsla för metaller som finns. Utställningen visar allt från enklare vardagsföremål till de vackraste smycken i guld och silver.

Smycken har traditionellt haft stor betydelse för resande/romer och precis som mina föräldrar gav mig guld som försäkring mot sämre tider har jag gjort likadant. Mina barn har fått guld av mig i gåva med samma ord som mina föräldrar sa till mig ”om det krisar kan du alltid sälja det”.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu