Varje år den 24 maj blir den lilla staden Saintes-maries-de-la-Mer värd för resande/romers pilgrimsfärd för att hylla sitt helgon. Resande/romer firar legenden om St. Sara. En legend som har en lång historia. Pilgrimsfärden är en unik möjlighet för Europas resande/romer att samlas och för att bekänna sin tro och kultur.
2019 åkte min bror Bo Lundqvist och hans dotter Sawannah dit. Deras upplevelse var unik och de träffade massor av resande/romer som var där för att visa Madonnan sin respekt.
Den medeltida kyrkan i Saint-Maries är hem för Sara-la-Kali (den svarta madonnan). Svarta Sara, Saint Sara, ”Sara the black”, romani: Sara e Kali är resande/romernas speciella skyddshelgon. Resande/romer från hela Europa samlas där i Saintes-Maries-de-la-Mer och ger en skulptur föreställande Sara e Kali nya kläder för att sen bära henne i en procession till havet. Sara e Kali är inte erkänd av Vatikanen, men firas som det viktigaste helgonet bland resande/romer. Bosse och Sawannha följde med i processionen till havet under musik och glädje tillsammans med de djur och människor som var där. Det var en fantastisk upplevelse som lämnade ett bestående avtryck hos de båda.
Ett besök i kryptan där den svarta Madonnan finns är viktig för resande/romerna. Här kan du köpa ljus och be om att hon hjälper dig med de problemen som plågar dig. Bosse och Sawannha var ner och tände ljus för att hedra Madonnan och be om beskydd av henne.
Enligt legenden anlände Sara La Kali, de ”tre Mariorna” (Maria Magdalena, Marta, Maria Klopas) och följeslagare, med båt till södra Frankrike efter de första förföljelserna mot de kristna, omkring år 42 e.Kr. Fram till år 1912 var det bara resande/romer som hade tillträde till kryptan. De ”tre Mariorna” namngav den lilla staden som numer bär de Mariornas namn, Saintes-Maries-de-la-Mer.
De resande/romer som årligen firar sin Sara e Kalis minne gör det med en festival i staden. Pilgrimsprocessionen intar den sovande staden och tillsammans med musik förvandlas den trötta staden vid havet till en vild karneval med musik och dans på gatorna. Dagen efter upprepas processionen – och med två Maria’er – i en mer maklig takt. Denna dag finns det också möjligheter att titta på hästshows.
En vän till mig som var där för många år sedan, som 15-åring, beskriver festivalen med att alla kändes väldigt glada, det var roligt att vara där och att det var mycket folk, färger och dans. ”Vi satt och åt på ett ställe och nån började spela spontant och då kom fler och spelade och så plötsligt dansades det flamenco på gatan.”
Bosse menar att alla resande/romer borde åka dit om inte annat för en otrolig upplevelse och möjligheten att träffa andra resande/romer.
Det är en så häftigt, näst intill en utomjordisk, upplevelse. Följer man hela processionen av Sarah ner i vattnet med hästar och de 20-30 tusen resande/romer så blir man salig. När kryptan bärs ner i havet tvättar alla resande/romer sig själva och sina kläder för att bli renad från sjukdomar och annat. Man kan se det som att kroppen ska hela sig som ett slags livselixir, säger Bo Lundqvist.
Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS