Lindy Larsson kommer finnas med på Allsång på Skansen den 15 augusti

Foto Anders Boström

Tisdagen den 15 augusti kommer Lindy Larsson stå på Allsång på Skansens scen för första gången. Oavsett hur mycket eller hur lite vi kommer få se av honom så kommer hans sång gå rakt in tittarnas hjärtan. För det går inte att se eller höra Lindy utan att bli berörd av hans scenframställan och röst.

Foto Linda Lundqvist

Men innan dess har han funnits med i TV4 morgonsoffa för att prata om bland annat Tschandala/Tattaren. Och när Lindy inte är i morgonsoffan eller på Allsångsscenen repeterar han inför premiären av Änglagård som kommer ha urpremiär på Oscarsteatern den 10 september 2023.

Colin Nutleys film Änglagård är en otroligt hyllad klassiker som nu blir musikal. Filmen hade premiär 1992 och blev en stor succé. I september får filmklassikern nytt liv som musikal på Oscarsteaterns scen. I huvudrollerna finns Helen Sjöholm, Tommy Körberg, Tuva B Larsen och Lindy Larsson tillsammans med andra folkkära skådespelare, stor ensemble och orkester.

– Vilket otroligt gäng det är på Oscars. Jag spelar sidekick till den fantastiska stjärnan Tuva B Larsen, skriver Lindy på sin Facebook.

Skådespelaren och musikern Lindy Larsson har haft stora framgångar i Sverige och utomlands. Han är hyllad av många och följs med stort intresse och stolthet av Resande och Romer runt om i landet. I höst intar han alltså scenen tillsammans med många kända skådespelare och gestaltar den folkkäre tuffingen Zac i musikalen ­Änglagård.

I tv4 morgonsoffan berättade Lindy om sin höst med Gorky teatern, Tschandala/Tattaren och Änglagård.

Foto Linda Lundqvist

Lindy är en Resande och Romsk scenkonstaktivist som i föreställning Tschandala/Tattaren belyser sin etniska härkomst genom en personlig och enastående scenframställan. Han tilldelades Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2022. Lindy Larsson och Tschandala/Tattaren fick priset med följande motivering:

På August Strindbergs egen Intima teater i Stockholm utmanar Lindy Larsson fräckt författarens text Tschandala, som är full av antiziganism. Självklart rotad i såväl queerkultur som i resanderomernas traditioner gör han upp med unket förtryck. Tschandala/Tattaren är en kraftfull och frustande performancekonsert där Larsson med hela sin kropp och uppfordrande, intensiv sång tar andan ur publiken.

Lindy Larsson får teaterkritikernas pris för sin föreställning Tschandala/Tattaren

Det händer mycket runt Lindy och han är en stor förebild för många från minoriteten Romer på flera plan. ”Att komma ut som gay var ingenting mot att komma ut som Resande”, säger han i ett större reportage i ICA-kurirens egen tidning Hemtrevligt.

– Det är så dubbelt. Å ena sidan känner vi stolthet. ”Du ska vara stolt över att vara resande” har min mamma alltid sagt. Å andra sidan har vi legat lågt med vår tillhörighet, efter sekler av förföljelse och fördomar, förklarar Lindy.

Men nu närmast står alltså det folkkära programmet Allsång på Skansen på tur. Den 15 augusti är det bara att bänka sig i soffan för Allsång på Skansen för att avnjuta Lindy live i SVT.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS