Lindy Larsson får teaterkritikernas pris för sin föreställning Tschandala/Tattaren

Foto Per Bolkert

Magasin DIKKO gratulerar Lindy Larsson till det fina priset.

– Jag fick reda på att jag fått priset i trängseln på S-Bahn i Berlin. På väg hem efter en jobbig repdag på teatern. Jag kände en sådan otrolig glädje. Hela idén med föreställningen Tschandala/Tattaren var att synliggöra oss Resande. Men aldrig kunde jag väl drömma om att föreställningen skulle få ett sådant genomslag och att vår, resandefolkets, historia skulle beröra så många. Och att nu också få detta fina pris av Sveriges teaterkritiker gör att jag känner mig så oerhört stolt. Stolt över föreställningen och stolt över att vara resande, säger Lindy till DIKKO.

Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2022  tilldelas skådespelaren Lindy Larsson för Tschandala/Tattaren på Strindbergs Intima Teater, med följande motivering:

På August Strindbergs egen Intima teater i Stockholm utmanar Lindy Larsson fräckt författarens text Tschandala, som är full av antiziganism. Självklart rotad i såväl queerkultur som i resanderomernas traditioner gör han upp med unket förtryck. Tschandala/Tattaren är en kraftfull och frustande performancekonsert där Larsson med hela sin kropp och uppfordrande, intensiv sång tar andan ur publiken.

Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och Ungdomsteaterpris 2022 tilldelas uppsättningen Brinn på Unga Klara med följande motivering:

Brinn skildras tonårskänslor i brand med ett absolut gehör. Ett sådant lustfyllt ensemblespel har vi inte sett sedan Ostens dagar på Unga Klara! För ämnet till trots – däribland psykisk ohälsa hos unga – blir det aldrig tungt att ta del av Farnaz Arbabis uppsättning, där begåvade praktikanter från teaterhögskolan i Malmö ger hopp om framtidens teater i en uppsättning som pendlar mellan grå socialrealism och grotesk gurlesk.

Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris 2022 tilldelas koreografen och dansaren Mari Carrasco med följande motivering:

Mari Carrasco formar varje dansverk till ett organiskt universum med rumslig kraft och rörelsen i centrum. I Remind Me I’m Not Dead, hos Skånes Dansteater, omvandlar hon mellanrummen och individernas ensamhet till synkron, kollektiv energi. Närhet hör till Carrascos koreografiska koncept och redan den – av pandemin påbjudna – streamade versionen var en intensiv och nära upplevelse, som årets scenpremiär fulländade.

Så här gick röstningen till

Svenska Teaterkritikers Förenings medlemmar har röstat fram teaterpristagaren och barn-och ungdomsteaterpristagaren utifrån tidigare tillkännagivna nomineringar >>.

Danspristagaren 2022 har utsetts av en jury som utgjorts av kritikerna: Margareta Sörenson, Malin Palmqvist, Lis Hellström Sveningson, Thomas Olsson och Cecilia Djurberg (juryns ordförande).

Priserna består, förutom äran, i pristavlor. Teaterpristagaren och barn- och ungdomspristagaren får litografin Lady Macbeth, en kostymskiss från Fritz Kortners uppsättning av Macbeth 1965 signerad Gunilla Palmstierna-Weiss. Danspristagaren får en litografi signerad Brit Swedberg. 

Lista över tidigare pristagare

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS