Kultur| Resande/romers skyddshelgon Svarta Sara firas den 24 januari

Foto Sawannah
0Shares

Den 24 maj är det Svarta Sara dagen, (på romani: Sara e Kali) Svarta Sara eller Saint Sara är romernas skyddshelgon. Resande/romer från hela Europa brukar samlas i Saintes-Maries-de-la-Mer denna dag, där en skulptur föreställande Sara får nya kläder och bärs i en procession till havet. Här kan du lyssna Bildningsbyrån om Katarina Taikon – och den romska kampen.

För två år sedan åkte min bror Bo Lundqvist och hans dotter Sawannah dit. Deras upplevelse var unik och de träffade massor av resande/romer som var där för att visa Madonnan sin respekt.

Resande/romers helgon Sara e Kali

Bosse och Sawannha följde med i processionen till havet under musik och glädje tillsammans med de djur och människor som var där. Det var en fantastisk upplevelse som lämnade ett bestående avtryck hos de båda.

Det är en så häftigt, näst intill en utomjordisk, upplevelse. Följer man hela processionen av Sarah ner i vattnet med hästar och de 20-30 tusen resande/romer så blir man salig. När madonnan bärs ner i havet tvättar alla resande/romer sig själva och sina kläder för att bli renad från sjukdomar och annat. Man kan se det som att kroppen ska hela sig som ett slags livselixir, säger Bo Lundqvist.

Läs hela artikeln om Sara e Kali här

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu

0Shares