Marion har hittat sin väg för att lära barnen romani

DIKKO uppmärksammar språket under rubriken ”Vi måste våga prata om språket”. Vi vill att man ska kunna diskutera och prata om vårt språk. Något vi måste göra om vi ska kunna revitalisera språket. Vill du skriva om språket kan du skriva till redaktionen@dikko.nu

Svensk romani, eller resanderomani, är ett talspråk som talas av gruppen resande. Språket har funnits i landet allt sedan de resande kom till Norden på 1500- talet. Svensk romani är ett gammalt språk som inte har ord för nymodigheter och därför använder sig av de svenska orden istället. Exempel på ord som är nya och används på svenska är ”epilepsi” och ”kylskåp”. Behovet av revitalisering för språket är stort.

Text: Marion Andreassen
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Det retar mig lite när viktiga länkar som är relaterade till resanderomani/svensk romani inte funkar. Jag har tillbringat många timmar med att försöka leta upp användbara länkar, för att mina barn ska kunna lära sig. Det hänger på mig som förälder att lyckas med något som skolvärlden egentligen borde ha hjälpt till med. Han har intresset och jag vill ta tillvara på hans intresse innan det prioriteras bort och något annat tar över.

Jag kan inte förlita mig på att skolan kan, eller hinner, ta fram ett material som funkar och är hållbart innan äldsta sonen går ur skolan. Det ska vara en som kan språket

Jag har sett att det förekommer annonser via platsbanken/olika plattformar efter:
“Modersmålslärare i romani” i olika städer. I vissa annonser framkommer det inte vilken dialekt som efterfrågar utan bara man söker en lärare i romani. Det är konstigt eftersom det finns så många dialekter i romani.

Jag har suttit många timmar med PDF filen ”Miro rakkrar romanis – Lärobok i svensk romani” som är utgiven hos Skolverket: https://www.skolverket.se/publikationsserier/ovrigt-material/2007/miro-rakkar-romani—larobok-i-svensk-romani

Har provat flera gånger att få upp beställnings länk på sida 2, vid ett tillfälle mailade jag för att få PDF filen i bokformat för att kunna kopiera enstaka blad och jobba själv med min son.
Tyvärr återkom mailet med ”delivery failed”. Nu har jag mailat direkt till Skolverket och begärt uppdatering av PDF filen “Miro rakkrar romani”.

Frågan är:
Hur höga krav kan vi egentligen ställa då språket står på kanten till att bli utrotningshotad?
Vi ska ha en kvalité på språket, men måste verkligen skrivspråket vara det som är viktigast?
Är det inte viktigare att börja våga uttala orden och fortsätta skriva som det låter?

Behovet av att VÅGA börja prata är viktigare än att lära sig att skriva på romani.
Just idag – Just nu – år 2024!

Det viktigaste är att vi hittar någon som pratar romani, en som kan ta sig an uppdraget att lära ut språket. Sen kan vi jobba med att hitta ett sätt och skriva på. Jag menar, kan vi börja i rätt ände?
Det som gjorde att jag faktiskt började engagera mig i språket var att jag personligen kände en frustration över att jag kan så LITE och vill så MYCKET. Juli 2023 började jag skriva ut bildstöd och på baksidan av orden/bilden skrev jag på romani.

Det funkar för hela familjen. Min sambo har börjat snappa upp språket och tränar också med barnen, även minsta på 3 år. Intresset har blivit så stort att andra familjemedlemmar och släktingar vill att jag ska göra bildstöd till dem också.

Jag skapade ”glosor” och hittat en gratis funktion som funkar och är anpassad till både mobil, surfplatta och dator. Jag vill noga poängtera att jag försöker enbart sprida möjligheten och tala språket och försöka få igång det muntliga och framförallt att alla ska VÅGA prata! Våga uttala!

https://glosor.eu/ – Du behöver inte skapa en användare för att prova..
Testa dina språkkunskaper i romani och gå till “SÖK” fältet och skriv in ordet “Romanis”.
Under rubriken “Användare” hittar du Romanis och kan påbörja olika övningar.
Du kan även “spela” order via bildspel, matcha orden, pilbåge spel eller vanligt glosrepition.

Prova!

Orden som är inskrivna är endast ord som jag är bekanta med och uppvuxen med. Det är dags att vi stöttar varandra för vi är vårt enda skyddsnät när det gäller att få ut språket till varandra.

Vi är resande och vi är ETT tillsammans – ILAG! – Kettanes!

Här kan du läsa mer av det Marion Andreassen har skrivit

redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS