Reportage/språket| Rör inte vårt språk eller våra rättigheter som minoritet

privat bild

Med tanke på den artikel som DIKKO presenterat om att Sverigedemokraterna i Skurup har lagt fram en motion kan jag inte vara tyst säger Kurt Magnusson 75 år och tillhörande Resandefolket.

Resandefolket är den grupp som systematiskt omhändertagits och lika systematiskt behandlats illa under lång tid i Sverige. Resandefolket är de som benämndes förr som ”tattare.”

I mina papper står det uttryckligen att jag omhändertogs med anledning av att, mina föräldrar var ”tattarfolk.” Jag tvångsomhändertogs som fyraåring och flyttades runt på olika barnhem och fosterfamiljer. Jag hamnade först på Vidkärrs barnhem och där inleddes misshandeln från personal och andra barn direkt.

Kurt berättar att bland annat bodde på Skärsbo pojkhem i Alingsås tillsammans med en annan kille som också var av resandefolket. Vid ett tillfälle tilltalade den andra killen Kurt på romani och att han gjorde misstaget att svara honom på romani.

Då fick han ett knytnävsslag rätt i huvudet av föreståndaren. ”Här talar vi svenska tattarpojk”.

Jag har fått mycket stryk och blivit misshandlad för att jag var resande. De gånger personal har hört mig eller andra prata romani så har vi fått stryk av personalen. Det var också så att för varje nytt ställe jag skickades till skickade de med mina papper. Och det första de sade när de öppnade kuvertet med mina uppgifter var, ”Du är en sådan jävel”.

När Kurt var liten visste han inte vad han var som gjorde att han var en jävel. Senare när han blev äldre förstod han att det handlade om att han var resande.

Att det nu 2019 läsa att det motioneras om att förbjuda språket gör mig fruktansvärt upprörd, ledsen och arg. Det är som att Sverige går tillbaka till den rasism som fanns när jag växte upp, säger Kurt

Britt-inger Hedström Lundqvist
britt-Inger@dikko.nu

1 Trackback / Pingback

  1. Nyheter| SD vill förbjuda barn att prata romani i skolan -

Kommentarerna är stängda.