Media och romer: Jenny Strindlövs replik på DIKKOs artikel från den 16 september

Foto inkludering.se

Den 16 september publicerade magasin DIKKO reportaget Media och romer: Organisation har blivit utsatt för hat, kränkningar och antiziganistiskt påhopp. Artikeln handlade i korthet om att Expressens journalist Jenny Strindlöv ger ut en bok om romani kris och har fått unik tillgång till ”domare” i krissystemet. Boken bekräftar många förutfattade meningar, medan andra motbevisas menar en av recensenterna. I en ny artikel av Strindlöv belyser hon romska frågor i Malmö, men kritikerna ifrågasätter syftet med reportaget. Debatten väcker frågor om yttrandefrihet och främlingsfientlighet. Jenny Strindlöv har skrivit en replik på artikeln.

Text: redaktionen och Jenny Strindlöv
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Jenny Strindlövs replik:

Det är inte helt enkelt att bemöta anklagelserna mot mig i Dikko eftersom de inte tar fasta på något specifikt jag skrivit. Inga sakfel lyfts fram. Inte en rad jag skrivit tas upp som felaktig. 

Istället gör artikelförfattaren gällande att antiziganism och näthat breder ut sig på grund av min journalistik och min nyutgivna bok om romani kris. 

Det är oklart vad kritiken mot mig egentligen är, förutom att jag är en icke-rom – en gadji – som har skrivit om problem som rör romer. Det blottar en förvriden syn på journalistens roll. Journalister ska inte väja för att granska problem i rädsla för att gynna eller missgynna den ena eller andra gruppen – så länge det man skriver är riktigt och korrekt. 

Jag antar att det hade ansetts mer lämpligt om jag som vit medelklasskvinna enbart ägnade mig åt att skildra vita medelklassproblem. Men sådan journalistik råder det ärligt talat ingen brist på. Däremot har det saknats journalistik som tar romska frågor på allvar. Som intresserar sig för problem som romer upplever i sin vardag, i sin kultur. 

Nästan hela min bok består av romska perspektiv. Det är romer som beskriver sina egna erfarenheter av romani kris och upplevelser av kulturen däromkring. Boken består med andra ord av romska berättelser och inte av mina egna antaganden. Jag har lyssnat, sen har jag skrivit. Berättelserna jag fått i förtroende att förvalta har varit många, ändå är det berättelser som länge varit helt osynliggjorda i den svenska offentligheten. Romani kris är en tradition och en kultur som berör en betydande del av den romska minoriteten, därför är det viktigt att låta dessa berättelser ta plats. I min bok låter jag en mångfald av romska röster komma till tals, och krisinatora har fått lägga ut orden om hur de tänker och resonerar. Jag har lyssnat nyfiket både på de som är positiva till kris och de som är negativa. Det har jag gjort för att jag är genuint intresserad och vill förstå. 

Vad gäller granskningen av Malmö stads romska råd så hade man kunnat tänka sig att de som tycker att romsk inkludering är en viktig fråga också skulle välkomna granskning för att i slutändan se till att våra gemensamma resurser läggs på sådant som faktiskt gör positiv skillnad för stadens romer. 

Jag har upprepade gånger blivit kontaktad av romer i Malmö som inte gillar tanken på att representeras av en liten grupp där ingen verkar veta vad föreningarna gör eller om de har någon verksamhet och där dessutom hälften är brottsbelastade. De här frågorna kräver mer ljus och mer granskning – inte mindre. Dikkos artikel visar att det fortfarande är minerad mark att skriva om romska problem. Såvida problemen inte handlar om antiziganism och diskriminering från majoritetssamhället så är reflexen att misstänkliggöra journalistens ”agenda”. Detta synsätt bekräftar bara vikten av min fortsatta rapportering.

Att komma med grundlösa och svepande anklagelser om antiziganism och rasism må vara ett effektivt sätt att tysta många. Men inte mig. Jag kommer fortsätta att lyfta romska röster som annars sällan hörs. Jag kommer fortsätta att granska missförhållanden varhelst de dyker upp. Jag kommer helt enkelt fortsätta att göra mitt jobb.

Jenny Strindlöv

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS