DIKKO uppmärksammar språket under rubriken ”Vi måste våga prata om språket”. Vi vill att man ska kunna diskutera och prata om vårt språk. Något vi måste göra om vi ska kunna revitalisera språket. Vill du skriva om språket kan du skriva till redaktionen@dikko.nu
Svensk romani, eller resanderomani, är ett talspråk som talas av gruppen resande. Språket har funnits i landet allt sedan de resande kom till Norden på 1500- talet. Svensk romani är ett gammalt språk som inte har ord för nymodigheter och därför använder sig av de svenska orden istället. Exempel på ord som är nya och används på svenska är ”epilepsi” och ”kylskåp”. Behovet av revitalisering för språket är stort.
Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist E-post: britt-inger@dikko.nu DIKKO finns på Facebook, Twitter, LinkedIn och Instagram |
Min Story program nummer 7: När farmor svek på resanderomani
Berättelsen som framförs är en nära och känsliga berättelse. SVT menar att anonymitet för de medverkande har varit nödvändigt för ett ärligt och filterlöst berättande. Själva berättelsen handlar om Sofia har växt upp utan att känna till sin mammas ursprung. Under ett möte med sin farmor bubblar gamla fördomar mot romer upp till ytan och familjerelationerna sätts på prov. Berättelsen är baserad på en sann historia och bildsatt av AI. Språket som används är resanderomani (svensk romani).
När jag blev tillfrågad om hur det lät, kunde jag utifrån min ringa kunskap konstatera att jag förstod det mesta. Det ska sägas att jag är absolut ingen expert på språket och kan inte prata resanderomani särskilt bra. Jag uppfattade att det fanns några så kallade nyord och att den som lånade ut sin röst till AI inte har svenska som landsspråk. Men jag förstod essensen i berättelsen även om jag inte kunde alla ord.
Se avsnittet HÄR
För att inte min ringa kunskap skulle få bli norm i en analys av det sätt man pratar i programmet kontaktade flera av de som vi på DIKKO använder oss av när det kommer till översättningar och bad dem titta på programmet. De svarade att:
– Språket är bra och fullt förståeligt. Det jag reagerar på är mer hur man uttalar orden, det låter inte som det är en svensk person när man lyssnar till uttalet. Alla språk har en egen melodi och rösten som pratar sjunger inte som svenska – romani. Sen tillhör jag en gammal stam av resande och reagerade på berättarens språkbruk mot sin farmor och den brist på respekt som hon visade. Men det kan ju i och för sig bero på att personen inte är uppväxt som resande. Men i det stora hela en bra översättning av språket, säger Sonny Carlsson.
– Språket är fullt begripligt. De ord jag inte förstår kan bero på en språklig brist hos mig eller en dialektal skillnad. Jag är dock lite tveksam till AI:s sätt att tolka uttalet, men jag har hört värre, konstaterar chefredaktör Linda Lundqvist.
– Jag fick lyssna mer än en gång eftersom språkmelodin inte stämde för mig. Det kan ju i och för sig ha att göra med att det är AI- tolkat. Rotepan är mera, hur ska jag säga – hård kantig och inte ischig, säger Lillemor Holmlund.
SVT har i den här produktionen letat fram en person som faktiskt pratar resanderomani så vanligt folk förstår. Så hatten av för SVT som lyckats få till en översättning som resande (från olika delar av landet) kan förstå och där även de som har resanderomani som modersmål faktiskt förstår.
Fakta
Min story är 10 personliga berättelser om rasism där varje avsnitt bygger på händelser som unga romer varit med om.
Berättelserna är nära och känsliga och anonymitet för de medverkande har varit nödvändigt för ett ärligt och filterlöst berättande.
- Kontrasten mellan ett nära och personligt tilltal och AI:ns schablonmässiga bildberättande var något vi ville utforska för det här programmet, säger Moa Frygell, projektledare.
- Vi har gått ut brett via sociala medier och sökt nya romska röster, flera av röstskådespelarna har aldrig tidigare medverkat i tv.
Artificiell intelligens är inte bara smarta verktyg utan också en spegel av våra egna fördomar, av vår syn på skönhet, intelligens, utsatthet…
- Med AI som medarbetare fick redaktionen ett verktyg för att få upp ögonen för bilder och maktförhållanden som vi inte sett tidigare. Vi är väldigt stolta över programmen. SVT har aldrig gjort nåt liknande tidigare.
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS