Hur kommer det sig att vi äter det vi äter? I en ny sommarserie i P1 tar författaren och vetenskapsjournalisten Karin Bojs med lyssnaren på en resa i Europa och med hjälp av den senaste DNA-forskningen förklaras matens väg till våra bord.
–DNA-teknikens utveckling är en vetenskaplig revolution och den ger oss helt fantastiska möjligheter att visa vilka vägar vi människor vandrat och vad vi åt och vilken mat vi tog med oss hit till Sverige. Att vi kan se vilka växter och djur som människor hade i munnen utifrån ett tio tusen år gammalt tuggummi, det är svindlande, säger Karin Bojs.
Med hjälp av den senaste DNA-forskningen kan man nu bättre förklara brödets, äpplets, vinets, honungens och linsernas mångtusenåriga väg till våra kylskåp och bord. Karin, och hennes partner kocken Markus Femling, lagar mat inspirerad av våra tidigaste släktingar (stenåldersjägare, stenåldersbönder och indoeuropéer) och delar lustfyllt med sig av de historiska sammanhang som varje gröda bär med sig.
Tillsammans med reportern Joseph Knevel ger sig Karin ut i Europa för att möta några av världens främsta forskare på vår tidiga historia. Vi får höra hur forskare nu kan spåra varje enskild användare av en flera tusen år gammal mortel, om att vi åt svamp redan under istiden och om hur Europas första bönder mötte jägare vid Donaus strand och vår kost förändrades för alltid.
Karin Bojs har fått Augustpriset för sin bok “Min europeiska familj” och även kommit ut med uppföljarna ”Svenskarna och deras fäder” samt “Europas mödrar”.
Genvägar med Karin Bojs – med smak av Europas DNA är en serie i åtta delar. Premiär måndag 24 juni kl. 14.30 i P1, repris på lördagar kl. 09.30.
DNA – forskning: Svenska Resande och Romer har samma ursprung
Sebastian Casinge: Historien om Resande eller Swedish Travellers
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS