Nyheter| Nytt nummer av Drabbrikan

Illustratörer Sandra Englund och Paul K Roos

INRIKES| Frantzwagner-sällskapet har gett ut Drabbrikan sedan december 2016, med ett nummer per kvartal. Nu finns ett nytt nummer tillgängligt.

På sin fb-sida skriver de

Nu har vi återigen kommit till publikationen av ett nytt nummer av Drabbrikan som är det trettonde i ordningen. Detta nummer bjuder på en rad artiklar som i vanlig ordning kretsar runt frågor som på olika sätt berör vår minoritetsgrupp. Vi vill också här påminna om att Drabbrikan är utformad i A4 format, vilket innebär att den som har tillgång till en skrivare kan skriva ut hela eller delar av det 44 sidor långa Drabbrikan på papper. Den som saknar möjligheter eller behov av att skriva ut Drabbrikan på papper kan med enkelhet läsa den direkt i sin smartphone, på sin läsplatta eller dator. Drabbrikan är också nedladdningsbar och helt kostnadsfri.

Vårt välfyllda septembernummer innehåller:
– Nyheter – Nevopan. Om aktuella händelser som rör vår folkgrupp
– En reseskildring från vår resa till Tyskland i augusti.
– Om påståendet ”många romer fick inte rösta förrän 1959…”. Av Jon Pettersson och våra anslutna källforskare
– Genomgång av dokumentation rörande ”tattare”. Av Arvid Bergman
– Goda och dåliga omen. Krönika av Hans Gyllenbäck-Berg
– Vissa aspekter av romsk kultur. Av Robert Brisenstam
– Vår artikelserie om romanispråket
– Intervju med Kevin Fredriksson Wigarth

Drabbrikan betyder tidningen på svensk romani och syftet är att lyfta och synliggöra kunskaper om resandefolkets historia och språk samt att utifrån lingvistik och historia reda ut och förklara hur den språkliga utvecklingen format svenska romani till dess nuvarande form.

Frantzwagner-sällskapet stiftades 2013. Hittills har sällskapet gett ut tre publikationer på svensk romani, som finns för gratis nedladdning via iTunes store som e-böcker eller från hemsidan i pdf-format. Här hittar du den!

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu