INRIKES| Under läsåret 2019/2020 inleder Teskedsorden och teaterpedagog Eva Dällerud ett unikt samarbete meddelas i ett pressmeddelande. Jag, mamma och Förintelsen är en föreställning och samtal som bottnar i Förintelsen och avslutar med att reflektera kring Förintelsens betydelse i dagens samhälle.
Hur minns vi Förintelsen?
I Europa ser vi exempel på hur Förintelsen förringas eller till och med glöms bort. Därför måste vi påminnas om Förintelsens hemskheter och reflektera kring Förintelsens betydelse för dagens samhälle och vår demokrati.
Eva Dällerud är andra generationens överlevande från Förintelsen. Flera av Evas släktningar förlorade sina liv i koncentrationsläger, men Evas mamma Elisabeth överlevde och kom till Sverige 1945. Utifrån relationen med mamman och mammans berättelser har Eva skapat föreställningen Jag, mamma och Förintelsen. Mamman ville att Eva skulle berätta: ”Du måste berätta, så dom vet att det är sant”, uppmanade mamman Eva. ”Man vet inte”, brukade Elisabeth säga, ”har det hänt en gång kan det hända igen”.
Eva har hittills spelat föreställningen i främst Värmland och Närke. Nu är det dags att ta den på resa i Sverige. Teskedsorden och Eva kan komma till skolor för föreställning, samtal och reflektion tillsammans med eleverna. Kunskap är viktigt för att inte glömma.
Genom den personliga berättelsen får publiken inblick i hur fort allt kan förändras när fördomar, hat och rädsla får gro. Föreställningen vill också öka förståelsen för de människor som utsatts för krig och tortyr, förföljelse, svält och flykt.
Genom en teaterföreställning som inte bara bygger på den första generationens berättelser, utan också på hur det var att växa upp med en mamma som genomlevde Förintelsen, ger föreställningen spegling till de barn som idag, precis som Eva, har föräldrar som traumatiserats av förföljelse och krig. Hur pratar man med en förälder som har upplevt det mest fruktansvärda?
Redaktionen
redaktionen@dikko.nu