Nytt konstverk ska hedra offren för häxprocesserna i Härnösand

”Sten för tårar” av Monica Gora heter det konstverk som ska uppmärksamma och hedra minnet av de kvinnor som avrättades i häxprocesserna i Härnösand. Det har allmänheten avgjort i en omröstning. Konstverket ska stå i Stadsparken i Härnösand.

Monica Gora beskriver sitt verk som ”en levande och föränderlig minnessten”. Stenen har en ojämn, skrovlig yta, men i mitten finns en blankpolerad fördjupning, som om det låg en liten sjö där. ”Minnen av de fruktansvärda handlingarna är inte helt läkta och bör bevaras in i framtiden som en lärdom om det som inte får upprepas” skriver konstnären i sin presentation.

Det har länge funnits en engagerad opinion kring att uppmärksamma offren för häxprocesserna och det offentliga gestaltningsuppdraget kom till efter ett beslut i kommunstyrelsen.

Det vinnande konstverket blir en värdig hedersbetygelse åt de kvinnor som utsattes för obegripliga hemskheter här hos oss för inte så länge sedan. Det blir också en påminnelse om att vi aktivt måste arbeta för att något liknande aldrig får ske igen, säger Johan Sundqvist (MP), majoritetsföreträdare.

När historien har skrivits har livsöden och berättelser från kvinnor, barn, minoriteter och grupper som haft svag social status varit mindre synliga. Vi vill synliggöra många olika delar av historien, framför allt de vars liv och berättelser dolts eller inte tidigare fått plats i det offentliga rummet, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S).

Totalt anmälde ett 50-tal konstnärer sitt intresse för att skapa förslag till konstverket. En jury valde ut tre av dem som fick jobba vidare med sina förslag. Förutom Monica Gora var det Maria Boij och Ståle Sörensen.

Därefter fick allmänheten rösta på de tre förslagen. Nästan 1 500 personer deltog i omröstningen som pågick 10-30 juni och Monica Goras förslag vann med 128 rösters marginal till tvåan.

Konstverket ska installeras i Stadsparken under våren 2023 och invigas i maj 2023. I samband med invigningen blir det ett heldagsseminarium.

Vi vill rama in invigningen med ett föreläsningsprogram med teman som på olika sätt kan knytas till konstverket, säger konstintendenten Linda Nordlander Frisk.

Resultat av omröstningen:

  1. Monica Gora, ”Sten för tårar” – 663 röster
  2. Maria Boij, ”Till oss då, till oss idag, och oss som komma skall” – 535 röster
  3. Ståle Sörensen, ”Fly against the flock” – 300 röster

Juryn som valde ut de tre slutliga förslagen bestod av museichefen Jenny Samuelsson, stadsarkitekten Tomas Karlström, konstnären Maria Sundström, upphandlaren Johan Bölenius och konstintendenten Linda Nordlander Frisk, avslutas pressmeddelandet.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS