Nytt material för att motverka hedersrelaterat förtryck och våld

pixabay

Länsstyrelsen Gävleborg och Norrbotten har, baserat på rapporten Förskolans möte med hederskulturen, tagit fram tre filmer. Varje film fokuserar på ett specifikt tema och handlar om hur förskolan kan arbeta förebyggande mot hedersrelaterat förtryck och våld. Devin Rexvid, universitetslektor vid institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet är den som skrivit rapporten och står för berättandet i filmerna. 

Källa: lansstyrelsen.se
DIKKO finns på FacebookLinkedInTikTok och Instagram

Rapporten ”Förskolans möte med hederskulturen” tittar på hur barn från familjer med hedersnormer påverkas när deras föräldrars värderingar om jämställdhet, demokrati och självständighet står i konflikt med förskolans värderingar. Den undersöker även hur de konkurrerande normerna påverkar förskolans möjligheter att nå sitt samhällsuppdrag.

De tre filmerna sammanfattar studiens resultat och är tänkta att fungera som stöd för fortsatt diskussion och reflektion inom verksamheter som arbetar med barn och unga, säger Sara Avander, utvecklingsledare, Länsstyrelsen Norrbotten.

Den första filmen tar upp de hedersrelaterade kraven. Film nummer två handlar om hur kraven hanteras och den tredje om det förebyggande arbetet.

Till varje film finns material som innehåller generella diskussionsfrågor och specifika frågor relaterade till filmens innehåll. Vi inkluderar också tips på vidare läsning för den som vill fördjupa sig ytterligare, säger Helen Dahlbom, samordnare, Länsstyrelsen Gävleborg.

Filmer, diskussionsfrågor och vidare läsning

Motverka hedersrelaterat våld och förtryck

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS