Nyheter| Italiens Matteo Salvini anklagas för rasism efter uttalande om ”smutsiga zigenare” på Twitter

Skärmklipp twitter

UTRIKES| Den italienska inrikesministern Matteo Salvini anklagas för att vara rasistisk och att ha varit ”utan kontroll” efter de kommentarer som han gjort mot en romersk kvinna på Twitter.

I en nyhetsrapport uttalade sig en kvinna som bodde i ett romläger i norra Milan att hon tyckte att politikerna förtjänade ”kulor i huvudet.”

Matteo Salvini , Italiens vice premiärministers svarade med att i en tweet använda ordet ”zingaraccia” – vilket betyder smutsig zigenare – och sen hotade Salvini en ta en bulldozer till kvinnans hem.

Salvini skrev: Men är det normalt att en zigenare i Milano säger: ’Salvini ska skjutas i huvudet?’

Var bra, smutsig zigenare, var bra, för bulldozern kommer snart.

Salvini är känd för sin hårda uttalande mot Italiens romasamhällen. Han har bland annat lovar att stänga ”olagliga” läger befolkade av den etniska gruppen. Ett beslut som har möts med omfattande kritik.

Hans kommentarer på Twitter skapade en förnyad ilsken motreaktion, särskilt som kommentarerna publicerades på Roma Holocaust Memorial Day.

Roma Holocaust Memorial Day uppmärksammas den 2 augusti varje år. Det är då minnet av cirka 3000 romer och Sinti-folk som mördades i gaskamrar i Nazi-lägret Auschwitz-Birkenau på samma datum 1944 äras och uppmärksammas.

Antonio Spadaro, chef för den italienska tidningen La Civiltà Cattolica, fördömde Salvinis ”avskyvärda” kommentar och betonade att den dessutom är ytterst opassande på detta datum.

Han sa: Ordet zingaraccia, är avskyvärt.

Skärmklipp från Twitter

Samtidigt sade demokratiska partiets politiker Roberto Giachetti att kommentarerna visade att Salvini verkar vara ”utan kontroll” och föreslog att folk börjar oroa sig ”innan det är för sent”.

Han skrev: Vi är inte längre inom området överdrivning och provokationer. Jag tror att Salvini nu är utan kontroll.

Han är tekniskt oförmögen att kontrollera sig själv. Att han dessutom är inrikesminister är inget litet problem.

Kanske borde någon börja oroa sig innan det är för sent.

Den italiensk journalist, Corrado Formigli, frågade om en politiker som använder ”öppet rasistiska termer” ska tillåtas vara i en topposition som landets inrikesminister.

Salvini svarar på kritiken att han tyckte det var ”galet” att människor hade fastnat på hans användning av ordet ”zingaraccia” och inte riktat liknande kritik mot kvinnan för att ha önskat honom skada.

Han använde sedan sitt svar för att påminna sitt löfte om att stänga Italiens Romaläger.

Galna grejer. Problemet är alltså inte en zigenare som bor i ett romläger hotar att döda inrikesminister. Problemet för vissa är ordet zingaraccia, sade han.

Jag fortsätter tills målet uppnås: noll Romaläger i Italien.

Euronews har kontaktat Twitter för att fråga om några åtgärder vidtas eller kommer att vidtas över Salvinis kommentarer på plattformen.

Källa: www.euronews.com

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu