Flera organisationer lämnar in brottsanmälan mot rasister efter grova hot på sociala nätverk

European Roma Rights Centre (ERRC), Forum for Human Rights (FÓRUM) och ROMEA-organisationen har lämnat in fem nya brottsanklagelser mot personer som upprepade gånger publicerat rasistiska uttalanden som uppmanar till våld mot Romer på sociala nätverk i Tjeckien.

Källa: romea.cz

I de flesta av de uppkomna fallen av hatretorik mot Romer på Internet är relaterade till nyheten om den villkorliga frigivningen av två nynazister som var ansvariga för en attack med en molotovcocktail mot en Romsk familj i Vítkov 2009. Rapporterna har lämnats till polisens presidium mellan 13 juli och 9 augusti 2023.

– Hattal mot den Romska gemenskapen är fortfarande utbredd på sociala nätverk. Författarna till detta hat tror ofta att de är skyddade bakom sin datorn. Men av tidigare fall vet vi att den tjeckiska polisen kan hitta dessa personer och åtala dem, säger Alexandra Dubová, advokat från Forum för mänskliga rättigheter.

Enligt organisationerna bryter personernas uttalanden på nätet mot avsnitt 355 (förtal av en nation, ras, etnisk eller annan grupp av personer), avsnitt 356 (uppmaning till hat mot en grupp personer) och avsnitt 364 (uppmaning att begå en brott) i brottsbalken. Samtalen till polisen avser flera hatiska kommentarer som hatare lagt upp i sociala medier.

– Det här är främst kommentarer som främjar folkmord på Romer, uppmanar till raskrig, firar mordet på Romer i koncentrationslägret Lety u Písek, eller hyllar de två nynazisternas agerande när de genomförde en attack 2009 som orsakade allvarliga brännskador på en två-årig Romsk tjej, säger Štefan Balog, som jobbar i organisationen ROMEA som hade ansvar för en grupp volontärer som övervakar hatiska kommentarer på sociala nätverk.

De hatiska kommentarer har ökat efter frigivningen av Vítkovs mordbrännare

Det går att noterar en ökning av de hatiska kommentarerna under maj 2023, strax efter frigivningen av nynazistiska mordbrännare från Vítkovo. De två nynazister som ansvarade för den brandbombattack som riktades mot en Romsk familj i Vítkov i Opava-regionen 2009 släpptes villkorligt efter att ha avtjänat två tredjedelar av sina tjugoåriga straff. Tre personer skadades i attacken, inklusive den minderåriga Natália Kudriková, som fick allvarliga brännskador. Anstiftarna för branden försvarade sig med att de var unga och naiva på den tiden. Beslutet att frige dem villkorligt chockade regeringens kommissarie för Romska minoritetsfrågor såväl som offrens familj och anhängare. Natálkas mamma uttryckte sin avsky och oro för sin dotters säkerhet.

Attacken var en del av en bredare ökning av det dödliga anti-Romska våldet organiserat av nynazistiska grupper i Ungern, Slovakien och Tjeckien under 2008-2010. European Roma Rights Centre (ERRC) registrerade 48 attacker mot Romers liv och egendom i Ungern, vilket resulterade i nio dödsfall, inklusive två minderåriga. I Tjeckien ledde 17 antiromska attacker till skador på 11 personer, inklusive två barn, av vilka två var i fara. I Slovakien krävde 10 attacker två Romska personers liv och skadade åtta, inklusive två minderåriga. 

ERRC övervakade också statens svar på de 44 mest brutala anti-Romska attackerna som rapporterats till polisen i de tre länderna. Den fann att domen i fallet med mordbrand i Vítkov ”var långt ifrån standardsvaret på anti-Romskt våld i Tjeckien”.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS