Oberättat – Jag minns hur spikarna skavde

Rose-Marie hade denna sko på sig vid ankomsten till Sverige. Foto: Ola Myrin. SHM

OBERÄTTAT berättar om både folkmordets bakgrund och konsekvenser. I Oberättat möter du tidigare okända vittnesmål och unika föremål. Fram träder vidden av nazisternas brott, berättelsen om de få som överlevde och den långa vägen mot ett erkännande.

I Sverige lever många med folkmordet som en del av sin familjehistoria. Vittnesmål om nazisternas brott finns bevarade för att modiga människor har berättat. Idag är det vårt gemensamma ansvar att bevara minnet av de som mördades.

Källa: Samlingsbloggen
DIKKO finns på FacebookLinkedInTikTok och Instagram
Vid befrielsen 1945 från koncentrationslägret Bergen- Belsen så anlände Rose-Marie och hennes mamma Hulda till Sverige med de vita båtarna. Vid ankomst var de båda sjuka och Rose-Marie får bo i ett barnhem medan Hulda var på sjukhus. På bilden var Rose-Marie sju år gammal och skulle återförenas med sin mamma. Foto: Okänd. Sveriges museum om Förintelsen/ SHM

Det började som korta sekvenser och minnesbilder i samband med att barnbarnet Anna ville veta mer om sin familj Trollmanns historia. Anna medverkade i dokumentärserien ”Den romska Förintelsen” som producerades av SVT. Serien handlade om att söka sina rötter och vad som hände med de medverkandes släktingar under andra världskriget. Det blev också en början för Rose-Marie som var 80 år gammal att berätta om sina upplevelser från andra världskriget och koncentrationslägren.

I december 2024 öppnade utställningen Oberättat som berättar om folkmordet på sinti och romer på Sveriges museum om Förintelsen. Förutom historiska skeenden så får besökare möta fem personer med familjer som drabbas av förföljelsen och utrotningen som bland annat skedde gentemot sinti och romer under Förintelsen.

Arbetet med utställningen påbörjades i början av 2024 men själva arbetet med att samla in föremål, vittnesmål, arkiv och fotografier är en del av museets uppdrag och pågående arbete. I arbetet med att samla in om folkmordet på sinti och romer under Förintelsen så blev det tydligt att det finns många vittnesmål som är berättade men som ingen har berättat vidare, oberättat. Det finns många anledningar till det och en återkommande fras som vi fick höra var att det här har man berättat om tidigare men ingen har velat lyssna eller trott på det man har berättat om.

I mötet med anhöriga och andra har händelser vecklats ut kring det som skedde och vad som hände med familjer som var sinti och romer. Vi har dokumenterat och samlat in material som tidigare inte funnits på museer. Två personer som besökaren får möta i utställningen är Rose-Marie Trollmann och Eugen Friedrich. Deras föremål och vittnesmål finns också nu i våra samlingar.

Rose-Marie hade denna sko på sig vid ankomsten till Sverige. Foto: Ola Myrin. SHM

I intervjun som genomfördes med Rose-Marie så dyker minnet upp från att hon hade kvar en sko som hon hade på sig när de anlände till Sverige med sin mamma Hulda. Rose-Marie och Hulda kom med räddningsaktionen Vita båtarna. Hon minns hur spikarna skavde i skon och under arbetet med utställningen så beslutar sig Rose-Marie att skänka skon.

– Jag har väntat att någon som ett museum skulle höra av sig till oss sa Margareta Berglie när vi pratades vid på telefonen. Margareta arbetade som lärare och var väldigt engagerande i romska frågor i slutet av 1960-talet. I och med hennes engagemang gav det möjligheter för att Eugen att komma till Sverige 1969.

Ett foto på ett brev från Birgitta Wolf

Ett brev från Birgitta Wolf till Margaretas syster. Genom olika kontakter fick Margereta kontakt med Eugen Friedrich. Foto: Sveriges museum om Förintelsen/SHM.

Margareta och hennes syster Elisabeth kom i kontakt med Birgitta Wolf och kände att de ville bidra. Wolf var engagerad i fångars rättigheter och hade fått kontakt med Eugen Friedrich och förmedlade vidare sin kontakt till bland annat Katarina Taikon.

Genom en ekonomisk donation från bland annat författaren Wilhelm Moberg så blev det möjligt för Eugen att få komma till Sverige. Han bodde hos Margareta och hennes man Per-Arne och skrev en bok om sina upplevelser från kriget. Boken heter ”Fostrad till förbrytare” och gavs ut på Ordfront 1978.

I sju månader så bodde Eugen med familjen. Margareta och hennes man Per-Arne talar tyska och de har många samtal på kvällarna om Eugens upplevelser. Eugens vittnesmål och erfarenheter berättades av honom själv i många olika medier men ändå är det få som känner till hans historia.

Utställningen Oberättat öppnades i december 2024 och kommer att stå hela 2025. Ta chansen att fördjupa er i de historiska skeenden som är oberättade. Ta del av Rose-Marie, Eugen, Lenka och Bronislaw i utställningen.

Skrivet av Samlingsbloggen

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS