Projektet Vi syr framtiden! Göteborgs Konsthall är nominerat till Årets pedagogiska pris

Foto Anna Lundqvist

Det var när utställning med den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas visades som ett av rummen på konsthallen bjöd in publik och skolklasser att skapa ett kollektivt, textilt collage i storformat.

Redaktionen
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

DIKKO besökte utställningen där den hyllade polsk-romska konstnären och aktivisten Malgorzata Mirga-Tas visade sina fantastiska konstverk när vi var i Göteborg under filmfestivalen förra året.

En utställning där Małgorzata Mirga-Tas arbetar med återanvända textilier i sina folklivsskildringar av Romers kamp och vardagsliv i dagens Europa. Bildernas material och färgprakt skapas i ”lapptäcksteknik” och lämnar ingen oberörd. Det är med förtjusningen man kan botanisera i hennes knotiga sätt att teckna fram ansiktsuttryck på gamla gardiner, lakan och blusar som får ett nytt liv och en ny funktion.

– När jag kom in i rummet blev både jag helt tagna av hennes alster. Rummet fylldes av stora tavlor i en färgsprakande prakt och en närvaro av de porträtterade som nästa gick att ta på. I utställningen kan man bland annat se Singoalla Millon, Diana Nyman och Rosa Taikon där deras porträtt tronar upp tillsammans med mer historiska och metaforiska bilder av Romers liv och villkor i Sverige, menade Britt-Inger Hedström Lundqvist i sin text i DIKKO

Foto BiL

– Min upplevelse när jag såg Singoalla Millon var att det fanns en röd tråd i min vistelse i Göteborg. En tråd som startade innan jag åkte ner med med att jag läste Salamanca Taikon Gonzales bidrag till FEMINIQA (en antologi som kommer under våren och ges ut av förlag DIKKO). Därefter satt jag och Rosana (Salamancas mamma) bredvid varandra under filmvisningen (Rosornas by), vilket kändes helt rätt och som det var menat. Tråden knöts ihop av det fantastiskt vackra porträttet på Singoalla (Salamancas mormor). Att få träffa tre generationer av kvinnor, på tre olika sätt, inom loppet av tre dagar måste ändå ses som en röd tråd som inte går att bortse från, skrev Britt-Inger Hedström Lundqvist i DIKKO efter sitt besök av utställningen, DIKKO den 6 februari 2023.

Utställningen lever vidare

Foto Anna Lundqvist. Collaget av bilder hänger för beskådan på Romano Center i Väst.

Det var många som gick in i rummet för att skapa ett collage. Anna Lundqvist, som arbetar på Romano Center i Väst, var en av dem. Hon har gjort collaget som syns i förgrunden och säger till DIKKO att hon valde just det motivet för att:

– Det är en härlig bild som jag blir glad och varm av att se – så fint med fyra generationer.

Małgorzata Mirga-Tas textila verk utmanar antiziganistiska stereotyper

Anna Lundqvist fortsätter och berättar att:

– Konstverket var enormt stort, det är endast en liten del av konstverket som finns på min arbetsplats i Göteborgs stads lokaler på Romano Center i Väst. Konsten kommer inte hålla för all framtid eftersom det är tyg som är klippt och klistrat, men det är fint att kunna ha den hängandes och förlänga möjligheten att ta del av en lite bit av konsten som skapats och förlänga den positiva känslan från Konsthall.

Som extra bonus, eftersom en del av konstverket fortfarande finns publikt så:

– skapar det ännu en anledning att besöka Romano Center i Väst, menar Anna Lundqvist och välkomnar eventuella besökare som vill se konstverket eller besöka Romano Center i Väst på Första Långgatan 28B i Göteborg.

Motiveringen från FUISM:s styrelse

”Vi syr framtiden! tar fasta på en konstnärsdriven, aktivistisk och konstpedagogisk metod där verket vävs kollektivt i mänskliga möten och samtal. För att stärka och värna den romska kulturen har förskolebarn involverats i konstnärens praktik och gjort den till sin. Forma och äga sin identitet i närmiljö har engagerat till nya drömmar och gett plats för deltagande i nya sammanhang.”

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS